Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Levický hrad prejde rekonštrukciou za 50 miliónov korún
Zdielať na

Levický hrad prejde rekonštrukciou za 50 miliónov korún

Zdroj: slovenskehrady.sk

Správca hradu plánuje napríklad vystavať prehliadkovú turistickú trasu.

Levický hrad by mal v priebehu nasledujúcich rokov prejsť rekonštrukciou približne za 50 miliónov korún.

Správca hradu, Tekovské múzeum v Leviciach, plánuje vystavať prehliadkovú turistickú trasu, ktorej súčasťou má byť napríklad aj presklenie stropu hradnej veže. Peniaze by chceli získať z fondov EÚ, v tomto roku sa majú začať projektové práce, povedal ČTK riaditeľ Tekovského múzea Ján Dano. 

"Turisti v súčasnosti pri návšteve hradu ničia posledné zvyšky múrov," povedal Dano. Rozsah prác však zatiaľ nie je celkom spresnený, pretože pamiatkari v nedávnej minulosti našli ďalšie fragmenty pôvodných častí hradu, ktoré budú mať vplyv na výstavbu turistickej trasy. "Keď sme odkryli napríklad pôvodnú dlažbu, bolo by škoda ju neukázať," povedal Dano. 

Levický hrad bol postavený koncom 13. storočia a jeho prvým známym majiteľom bol Matúš Čák Trenčiansky. V 16. a 17. storočí bol významný oporným bodom v boji proti Turkom a začiatkom 18. storočia dal hrad zbúrať generál Ján Bottyán, ktorý bojoval v stavovskom povstaní proti Habsburgovcom. 

Na Slovensku je vyše 200 hradov a zrúcanín, väčšina z nich si vyžaduje investície na opravu. O pomerne rozsiahlej rekonštrukcii hradu uvažuje napríklad aj obec Beckov, postupne sa darí svoj hrad opravovať Fiľakovu na južnom Slovensku.

Niektoré samosprávy pre nedostatok peňazí hrady odpredali súkromným firmám, ktoré majú zabezpečiť ich záchranu. Svoj hrad za korunu predala obec Vígľaš, majiteľa zmenil aj hrad pri Považskej Bystrici.

Rozsiahlejšie rekonštrukcie hradov si vyžadujú náklady rádovo v stovkách miliónov korún.

Zdielať na