Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Digitálna banková revolúcia: Zrušia sa aj poplatky za kartové platby
Zdielať na

Digitálna banková revolúcia: Zrušia sa aj poplatky za kartové platby

SLOVENSKO / Cez víkend vstúpila do platnosti nová európska smernica o platobných službách PSD2. Smernica prináša viacero zmien vo fungovaní bánk a tie zmeny môžeme pocítiť na peňaženkách. Teda respektíve na účtoch.

Európski spotrebitelia len vďaka tejto zmene môžu ročne ušetriť 550 miliónov eur. Otvoria sa nové možnosti pre klientov, ale aj pre poskytovateľov úplne nových služieb. Po novom by mohli napríklad vzniknúť aplikácie, v ktorých budete mať prístup ku všetkým svojim účtom z jedného miesta. Nebudete teda musieť používať na každý účet inú aplikáciu alebo iný internet banking. Ďalšie možnosti môžu byť napríklad aplikácie, ktoré budú sledovať účty celej rodiny.

Hovorí sa tomu "otvorené bankovníctvo". Nič sa nebude môcť udiať bez vysloveného súhlasu majiteľa účtov. Čo všetko otvorené bankovníctvo prinesie nevedia momentálne ani samotní tvorcovia, digitálny svet je strašne rýchly. Môže to byť napríklad jednoduché platenie cez sociálne siete, alebo profily, do ktorých sa prihlasujeme bežne. Nová smernica banky priveľmi neteší, strácajú tak monopol. 

Čo sa týka bezpečnosti, tá by mala byť po novom ešte väčšia a lepšia ako doteraz. Čakajú nás vraj aj nové bezpečnostné prvky, aké sme doteraz nepoužívali. Aj keď mnohí hovoria o revolúcii v bankovníctve budeme si musieť na ňu ešte počkať. Istý čas to totiž potrvá, kým sa celý systém doladí a svet otvoreného bankovníctva sa stane bežnou realitou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy