Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Slovenský učiteľ: školy podvádzajú pri maturitách na príkaz ich riaditeľov
Zdielať na

Slovenský učiteľ: školy podvádzajú pri maturitách na príkaz ich riaditeľov

BRATISLAVA / Zdá sa, že podvádzanie pri externej časti maturít môže byť ešte rozsiahlejšie, ako sa predpokladalo. Do redakcie spravodajstva TV JOJ sme dostali anonymný list, ktorý popisuje praktiky na istej strednej škole na východnom Slovensku. Údajne sa to tam deje už celé roky a to priamo na pokyn vedenia školy. Ministerstvo bude reagovať zmenou zákona.

Podvádzanie pri písaní testov a manipuláciu s odpoveďovými hárkami sa Štátnej školskej inšpekcii podarí dokázať asi v desiatich školách ročne. Podľa hlavnej inšpektorky Štátnej školskej inšpekcie Viery Kalmárovej, na to prišli podľa toho, že žiaci uvádzajú zhodné nesprávne odpovede.

"Týka sa to veľmi malého počtu žiakov a malého počtu škôl," uviedla zastupujúca riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Ivana Pichaničová.

Podvody

Reálne ich však môže byť oveľa viac. Bez povšimnutia úradov si skóre pri externej časti maturít údajne vylepšuje aj nemenovaná škola na východnom Slovensku.

V liste, ktorý sme dostali do redakcie spravodajstva TV JOJ sa píše, že dozor pri písaní testov robia učitelia s aprobáciou z daného predmetu. Testy riešia so študentmi spoločne a ak ani oni nepoznajú správnu odpoveď, cez sms sa poradia s kolegami.

"Prípadne použijú externý dozor. Úlohou externého dozoru je dávať pozor, či nejde kontrola a zaklopať na dvere," vysvetľuje v liste muž, ktorý je priamy účastník podvodu - učiteľ zo spomínanej školy. Ten tvrdí, že nemajú na výber. Konajú na príkaz vedenia školy a v regióne určite nie sú jediní.

Zmena zákona

"Myslím, že by to veľmi efektívne vyriešil externý dozor v triedach," píše učiteľ v liste. Ako najvhodnejšie riešenie to vidí aj Ministerstvo školstva, ktoré sme o obsahu listu informovali. Zmenu by mal už čoskoro priniesť nový školský zákon.

"Plánujeme v každej učebni zabezpečiť externého učiteľa z inej školy s inou aprobáciou ako testovaný predmet," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Martina Slušná.

Pravidlá sa zmenia aj pre riaditeľov škôl, ktorí budú niesť za dodržiavanie pravidiel pri písaní externých testov priamu zodpovednosť. Čo v dnešnej formulácii zákona nie je jasne vymedzené.

Súvisiace články