Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Opozícia žiada odchod ministra Plavčana, ten ich kritiku odmieta
Zdielať na

Opozícia žiada odchod ministra Plavčana, ten ich kritiku odmieta

BRATISLAVA / Len dva týždne po menovaní novej slovenskej vlády sa prvý minister dostal pod tlak opozície. Minister školstva Peter Plavčan čelí výčitkám za svoje predošlé pôsobenie v študentskom pôžičkovom fonde a vo fonde na podporu učiteľov, ktoré podľa opozície v rozpore so zákonom okrem iného zadávali predražené zákazky, vyplácali odmeny a nezverejňovali zmluvy.

Minister školstva Peter Plavčan v reakcii uviedol, že polícia a prokuratúra už v minulosti označila tieto obvinenia za nedôvodné.

"Nebýva zvykom, že minister odchádza z funkcie skôr, ako sa stihne ohriať na stoličke. Rovnako ale nebýva zvykom, aby sa novým členom vlády stal zdiskreditovaný človek, ktorý verejnú službu preukázateľne poňal ako nástroj nezákonného obohacovania seba a svojej rodiny," povedal nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý už v predošlej jednofarebnej Ficovej vláde odhalil niekoľko prípadov plytvania štátnych peňazí.

Plavčan, ktorého na funkciu ministra školstva nominovala nacionalistická Slovenská národná strana, bol v minulosti riaditeľom sekcie vysokých škôl, vedy a výskumu tohto ministerstva a roky pôsobil v kontrolných orgánoch zmieňovaných fondov, ktoré sa pred troma rokmi zlúčili do jednej inštitúcie. V minulosti sa Plavčan dostal do pozornosti médií hlavne pre to, že poberal vysoké odmeny za funkciu v študentskom pôžičkovom fonde, ktorá bola neplatená. Peniaze vrátil až po prevalení aféry.

Ušetril státisíce eur

Beblavý spolu s poslankyňou druhej najsilnejšej opozičnej strany OĽaNO-NOVA Veronikou Remišovou vyhlásili, že fondy na podporu učiteľov a študentov tiež nedodržiavali zákon o verejných zákazkách a že objednávali predražené právne a iné služby. Okrem toho študentský pôžičkový fond za pôsobenia Plavčana v jeho radoch podľa Beblavého poskytol za nižší než trhový úrok vysokú pôžičku finančnej skupine Slavia Capital, pričom členkou jej predstavenstva bola Plavčanova manželka. Beblavý uviedol, že skupina tak na úrokoch ušetrila státisíce eur.

Plavčan výčitky opozície a návrh na odchod z postu ministra odmietol. "Všetky obvinenia boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia i dozorujúci prokurátor ich označili za nedôvodné," povedal Plačan. Minister školstva dodal, že Beblavý sa zverejňovaním informácií chcel len zviditeľniť.

Dva týždne

Beblavý sa po marcových voľbách vzdal funkcie podpredsedu strany Sieť a z radov strany spolu s ďalšími dvoma kolegami neskôr vystúpil na protest proti tomu, že strana rokovať so sociálnymi demokratmi o vytvorení vlády. Sieť nakoniec vstúpila do štvorkoalície.

Danko s Ficom majú podľa Beblavého dva týždne na výmenu ministra, ak tak neurobia do schôdze, na ktorej bude parlament rozhodovať o programovom vyhlásení vlády, začnú zbierať podpisy na Plavčanovo odvolanie.

Na stole je návrh na odvolanie ministra školstva, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy