Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Všetky strany doručili správy o cene kampane k parlamentným voľbám
Zdielať na

Všetky strany doručili správy o cene kampane k parlamentným voľbám

BRATISLAVA / Všetkých 23 politických strán, ktoré 5. marca kandidovali vo voľbách do národnej rady, predložili ministerstvu vnútra v zákonnej lehote záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň. Ministerstvo vnútra ju vyhodnotí do 30 dní.

"Ministerstvo vnútra overí úplnosť záverečných správ, skontroluje ich a v prípade potreby si vyžiada ich doplnenie. Záverečné správy zverejní až po vykonaní kontroly na webovom sídle ministerstva," informoval tlačový odbor rezortu.

Zákon o volebnej kampani pritom určuje ministerstvu vnútra zverejniť záverečné správy do 30 dní od ich doručenia. Ak by niektorá strany záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň pre voľby do národnej rady nedoručila, mohlo by jej ministerstvo vnútra dať pokutu od 10 tisíc do 100 tisíc eur.

Tridsať dní

Podľa novej volebnej legislatívy musia politické strany, koalície či hnutia kandidujúce vo voľbách do národnej rady do 30 dní po vykonaní volieb, teda do 4. apríla doručiť ministerstvu vnútra záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň.

Záverečná správa musí podľa zákona obsahovať prehľady nákladov, ktoré politický subjekt vynaložil na predvolebné prieskumy a volebné prieskumy verejnej mienky, platenú inzerciu alebo reklamu, vysielanie politickej reklamy, volebné plagáty, tiež prehľad cestovných výdavkov členov politickej strany pri volebnej kampani a prehľad cestovných náhrad zamestnancov politickej strany pri volebnej kampani, ale aj prehľad darov a iných bezodplatných plnení a ich hodnotu a ďalšie položky.

Záverečné správy museli strany doručiť najneskôr v 30. deň po vykonaní volieb ministerstvu vnútra v listinnej aj v elektronickej podobe. Ak ministerstvo vnútra počas kontroly záverečných správ zistí nejaké nedostatky, musia ich strany na výzvu ministerstva odstrániť do 15 dní od doručenia výzvy.

Nová legislatíva

Marcové parlamentné voľby boli prvými voľbami, ktoré sa riadili novou volebnou legislatívou schválenou národnou radou v roku 2014, a to zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani.

Spolu 23 politických subjektov, ktoré sa uchádzali o hlasy voličov, mohlo po novom začať volebnú kampaň dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov Slovenskej republiky, teda 12. novembra 2015.

Nový zákon o volebnej kampani určil politickým stranám a hnutiam limit na kampaň k voľbám do Národnej rady SR tri milióny eur vrátane DPH. Prostriedky na kampaň museli strany viesť na osobitnom platobnom účte. Osobitný účet musí politická strana zriadiť pre každú volebnú kampaň samostatne.

Strany doručili správy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy