Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kiska na stretnutí s Druckerom skritizoval stav zdravotníctva
Zdielať na

Kiska na stretnutí s Druckerom skritizoval stav zdravotníctva

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska prijal v pondelok ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Kiska sa podľa svojich slov plánuje v najbližšom období stretnúť aj s ďalšími ministrami, pričom sa chce oboznámiť s tým, čo by chceli dať do programového vyhlásenia vlády.

"Zdravotníctvo je asi jeden z najkľúčovejších a najväčších problémov v našej spoločnosti. Zdravotníctvo, to je dôvod, prečo naši ľudia strácajú dôveru v štát, v základné fungovanie jeho inštitúcií," povedal prezident.

"Zdravotníctvo, to je žiaľ korupcia, netransparentnosť, "eldorádo" súkromných záujmov," zhodnotil Kiska s tým, že aj preto ako prvého pozval práve ministra zdravotníctva.

Prezident upozornil nového ministra, že zdravotníctvo prevzal v stave, kedy musí aj on, aj celá vláda dosiahnuť výsledky. Ak sa tak nestane, pôjde podľa hlavy štátu o zlyhanie. "Poriadok a transparentnosť nesmú byť formulované ako cieľ, ale musí sa z nich stať samozrejmosť," povedal Kiska. Prezident tiež upozornil na to, že treba spraviť poriadok v poplatkoch.

Kríza v zdravotníctve

Kiska poznamenal, že prvýkrát vo svojej funkcii má pocit, že si vláda uvedomuje hĺbku krízy v zdravotníctve. "Po našom rozhovore s pánom ministrom som nadobudol pocit, že pán minister presne vie, pred čím stojí a verím, že pán minister bude viesť doslovne boj za záujem pacientov," doplnil.

Ako povedal šéf rezortu Tomáš Drucker, prezidenta informoval o svojich doterajších krokoch a stretnutiach, ktoré absolvoval s komorami, asociáciami a stavovskými organizáciami.

"Informoval som ho zhruba aj o oblastiach, o ktorých uvažujem v prípade programového vyhlásenia vlády a takisto sme prechádzali aj niektoré personálne záležitosti," priblížil Drucker.

Stretnutia s riaditeľmi

Minister zdravotníctva absolvoval v pondelok aj stretnutia s riaditeľmi štátnych nemocníc. Ako vyhlásil, išlo o prvé pracovné stretnutia.

"Rozdelili sme nemocnice do určitých skupín podľa oblasti, veľkosti a podobne. Takže ide o oboznámenie sa s aktuálnou situáciou v jednotlivých nemocniciach. Mal som požiadavky týkajúce sa nejakej evidenčnej činnosti, chcem sa oboznámiť so zmluvnou agendou, s právnou agendou, ktorú majú, s vecným stavom," dodal.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy