Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Robert Fico oficiálne uviedol do úradu nových ministrov
Zdielať na

Robert Fico oficiálne uviedol do úradu nových ministrov

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico hneď po Veľkej noci oficiálne odovzdával novým rezortným šéfom ministerstvá. Na ministerskej stoličke dopravy, obrany, školstva, zdravotníctva a hospodárstva sedia nové tváre.

Predseda vlády Robert Fico na ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu uviedol do úradu nového ministra školstva Petra Plavčana. Ten uviedol, že najväčšou výzvou je preňho stabilita v školskom prostredí.

"Momentálne je základnou úlohou rozpracovanie programového vyhlásenia vlády, od ktorého sa potom budú odvíjať aj ďalšie úlohy," uviedol Plavčan.

Konkrétne smerovanie nekomentoval

Minister povedal, že prijme na rokovania aj školských odborárov, keďže aj v programových tézach sa píše, že je potrebné prizvať školské odbory a ostatné organizácie k tvorbe programového vyhlásenia.

V otázke zvyšovania platov učiteľov Plavčan uviedol, že zatiaľ nemá presnú predstavu, o koľko by sa mali učiteľom zvyšovať platy. Potrebuje to podľa neho rozpracovanie. 

Svoje konkrétnejšie predstavy o smerovaní školstva zatiaľ nepriblížil s odôvodnením, že je nutné rokovať s odbormi aj ostatnými partnermi a pri doformulovaní programového vyhlásenia vlády treba zohľadňovať aj ostatné rezorty.

Plavčan konkrétnejšie predstavení o smerovaní školstva nepriblížil:

SITA

Proeurópske a protransatlantické smerovanie

Proeurópske a protransatlantické zahraničnopolitické smerovanie Slovenska je jednoznačné. Vyhlásil nový minister obrany Peter Gajdoš na brífingu s novinármi po tom, čo ho do funkcie slávnostne uviedol premiér Robert Fico.

Gajdoš, ktorý je bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, zdôraznil, že funkciu ministra bude vykonávať s odhodlaním a profesionálne. "Prijal som ju ako výzvu," dodal. Zároveň poďakoval za dôveru predsedovi SNS Andrejovi Dankovi, ktorého strana ho nominovala, a aj premiérovi.

Nový minister obrany verí, že Slovensko splní úlohy zo summitu NATO vo Walse a že do konca roku 2020 bude dávať na obranu 1,6 percent HDP. "Je to výzva, ktorú treba splniť. Naša ekonomika sa vyvíja správnym smerom. Som optimista a teším sa na efektívne využitie finančných prostriedkov,“ vyhlásil Gajdoš.

Ku konkrétnym modernizačným projektom sa ale zatiaľ nechcel vyjadrovať. Na Gajdoša čaká napríklad rozhodnutie o prípadnom prenájme stíhačiek Gripen, kúpe radarov či o slovensko-poľskom projekte na výrobu kolesových vozidiel 8x8.

Nová bezpečnostná stratégia

S premiérom Ficom hovoril o kontinuite a transparentnosti a zdôraznil, že k tomu, čo bolo vybudované, sa hlási. Zároveň uviedol, že vzhľadom na zmenenú bezpečnostnú situáciu vo svete možno dôjde k zmene koncepcie obrany.

O novej bezpečnostnej stratégii Gajdoš už hovoril aj s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. "Občania SR si zaslúžia zodpovedne pripravené Ozbrojené sily SR, čo bude prioritou,“ vyhlásil Gajdoš.

Zároveň nový minister obrany informoval, že premiér chce tento týždeň základné tézy do programového vyhlásenia vlády. To by malo byť následne dopracované na budúci týždeň, dodal.

Tomáš Drucker a Robert Fico pri provom rokovaní na rezorte:

SITA

Energetika a podnikateľské prostredie

Prioritami nového ministra hospodárstva Petra Žigu by mali byť oblasti energetiky, podnikateľského prostredia z hľadiska zahraničného obchodu a poskytovania investičných stimulov.

Ako ďalej uviedol nový minister, o systéme investičných stimulov a o podnikateľskom prostredí sa bude viesť debata s koaličnými partnermi.

"Spoločne s ministerstvom financií budeme pripravovať či už finančnú alebo hospodársku politiku štátu, a tá by sa mala pretaviť aj do programového vyhlásenia vlády," pokračoval minister.

Na stretnutí s premiérom vlády diskutoval nový minister prevažne o programovom vyhlásení vlády, predsedníctve Slovenska v Rade EÚ a o stave rezortu hospodárstva.

Peter Žiga predtým pôsobil ako minister životného prostredia:

SITA

Drucker: zmena systémových prvkov

Robert Fico oficiálne uviedol do úradu aj nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Diskutovalo o programovom vyhlásení vlády a ďalších krokoch.

K otázke navyšovania platov sestier a zdravotníckych pracovníkov sa minister nechcel priamo vyjadrovať. Upozornil, že sa potrebuje oboznámiť s danou problematikou.

Drucker avizoval, že má naplánované stretnutia so všetkými stavovskými organizáciami a odborovými združeniami sestier. "V priebehu tohto a budúceho týždňa sa chcem so všetkými stretnúť a vypočuť si ich, aby som mohol v rámci diskusie skvalitniť programové vyhlásenie vlády," reagoval minister.

Drucker informoval, že si nechal pripraviť podklady aj k projektu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB), ktorá sa má realizovať ako PPP projekt. "Potrebujem sa oboznámiť s celým procesom a rozhodnem sa ako ďalej," povedal.

Prioritou šéfa rezortu je zmena systémových prvkov, ale ako dodal, tou prvoradou je prinavrátenie dôvery občanov v to, že "sú tu ľudia, ktorí to myslia vážne".

Roman Brecely si vyskúšal unikátny výťah v budove rezortu:

SITA

Výstavba obchvatu je dôležitá

Nový minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely (nominant strany Sieť) považuje výstavbu obchvatu Bratislavy na diaľnici D4 a priľahlej rýchlostnej cesty R7 formou PPP za potrebnú.

Pred očakávaným podpisom koncesnej zmluvy s víťazným konzorciom sa chce s projektom ešte oboznámiť spolu s odborníkmi.

"Nemáme dôvod robiť nejaké obštrukcie, čo sa týka výstavby obchvatu. Musíme si sadnúť, zobrať si expertný tím, pozrieť si, či tam nie sú nejaké nášľapné míny. V zásade tento projekt vnímam ako zmysluplný," povedal Brecelz po tom, akp ho uviedol do funkcie Robert Fico. 

Brecely priblížil, že do Bratislavy jazdí každý deň a obchvat hlavného mesta už dávno mal byť. Sieť pred rokom projekt obchvatu Bratislavy formou PPP kritizovala najmä pre jeho pôvodné vysoké finančné náklady.

Brecely sa chce na začiatku svojho pôsobenia vo funkcii najprv oboznámiť s fungovaním a pôsobnosťou ministerstva dopravy. "S pánom premiérom sme sa dohodli, že ďalší krok bude, a to veľmi rýchlo, príprava programového vyhlásenia vlády," uviedol.

SITA

Prvé oficiálne minúty nových ministrov sledovali reportéri Adam Zavřel a Klaudia Suchomel Guzová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy