Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Smer, SNS, Sieť a Most-Híd sa dohodli, lídri uzavreli koaličnú zmluvu
Zdielať na

Smer, SNS, Sieť a Most-Híd sa dohodli, lídri uzavreli koaličnú zmluvu

BRATISLAVA / Predsedovia štyroch politických strán na Slovensku v utorok podpísali koaličnú zmluvu. Najsilnejšie zastúpenie v novom kabinete, ktorý vzíde z nedávnych parlamentných volieb, budú mať sociálni demokrati súčasného premiéra Roberta Fica.

Koalíciu Smeru-SD, Slovenskej národnej strany a strán Most-Híd a Sieť označovali za jedno z riešení volebného patu, keď sa do parlamentu dostalo osem politických strán a hnutí vrátane krajnej pravice.

Prvýkrát v novodobej histórii Slovenska budú súčasťou vládnej koalície nacionalistická SNS a strana Most-Híd, ktorá zastupuje početnú maďarskú menšinu. Most-Híd ešte donedávna odmietal spoluprácu so SNS, ktorá bola súčasťou koalície za prvej Ficovej vlády v rokoch 2006 až 2010, kedy boli vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom napäté. Vtedajší predseda SNS Ján Slota nešetril slovnými výpadmi proti Maďarom.

Bezpečnosť v krajine

Už minulý týždeň sa štvorkoalícia dohodla na základoch programového vyhlásenia nového kabinetu, ktorý vystrieda dosluhujúcu jednofarebnú vládu Smeru-SD. Strany sa napríklad prihlásili k pokračovaniu proeurópskej a proatlantickej orientácie Slovenska a sľúbili presadzovať protikorupčný program.

"Pokiaľ chceme, aby sa Slovensku naďalej darilo, potrebujeme elementárnu bezpečnosť a pokoj v krajine. Preto si prajem, aby okrem programových priorít, na ktorých sa sme sa zhodli, to bola práve bezpečnosť Slovenskej republiky a bezpečnosť našich občanov, ktorá je základom ďalšieho pokojného vývoja Slovenskej republiky," povedal Fico po podpise koaličnej zmluvy. Tomu predchádzala minúta ticha za obete teroristických útokov v Belgicku.

Predseda SNS Andrej Danko povedal, že koaličné strany pristúpili k značným kompromisom. "Nepochybne sú medzi nami veci, ktoré vnímame inak. Vedomí si zodpovednosti, sme prekonali svoje egá," povedal šéf druhej najsilnejšej koaličnej strany.

Slovensko sa mení

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára výsledky parlamentných volieb ukázali, že Slovensko sa mení. "Volebné výsledky postavili každého z nás pred ťažké rozhodnutie, a to v období, kedy sú pred Európou nové výzvy," povedal Bugár, ktorého strana čelila kritike ďalších strán pravého stredu za to, že sa spolu so stranou Sieť nakoniec rozhodla vytvoriť vládu so sociálnymi demokratmi.

Najviac, až deväť kresiel vrátane postu premiéra, pripadne v novom pätnásťčlennom kabinete Smeru-SD, ktorý voľby 5. marca síce vyhral, ale súčasne prišiel o väčšinu v parlamente. Predsedu sociálnych demokratov Fica, ktorý je najdlhšie slúžiacim premiérom od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993, následne prezident Andrej Kiska poveril zostavením novej vlády. Na ministerských postoch zostanú napríklad súčasný šéf diplomacie Miroslav Lajčák a tiež ministri financií, vnútra, sociálnych vecí alebo kultúry.

Štvorkoalícia

Vytvorenie štvorkoalície umožnili dve strany pravého stredu, Most-Híd a Sieť, ktoré zmenili svoj skorší odmietavý postoj k povolebnej spolupráci so sociálnou demokraciou. Najmä strana Sieť po rozhodnutí rokovať o vytvorení koalície so Smerom-SD čelila vnútrostranníckemu rozkolu a jej rady opustili traja z desiatich zvolených poslancov. Z rovnakého dôvodu prišla o jedného poslanca aj strana Most-Híd. Aj bez týchto štyroch poslancov bude mať koalícia v 150-člennom parlamente 81 hlasov, teda potrebnú väčšinu na schválenie programového vyhlásenia vlády aj na presadenie bežných zákonov.

"Zostava národnej dohody má pred sebou jednu veľkú úlohu, a to svojim vlastným výkonom vrátiť mnohým sklamaným ľuďom dôveru v to, že štát pre nich nemusí byť zdrojom starostí, ale poskytovateľom verejných služieb a že v ňom platí rovnosť pred zákonom," uviedol k novej vládnej koalícii predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

Súčasná Ficova vláda v súlade s ústavou podá demisiu po prvej povolebnej schôdzi parlamentu, ktorá sa uskutoční v stredu a na ktorej noví poslanci okrem iného zložia sľub a budú voliť vedenie národnej rady. Následne hlava štátu bude môcť menovať novú vládu.

Štyri strany podpísali koaličnú zmluvu, pozrite si reportáž Lucie Stráňavovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy