Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister zdravotníctva Drucker začal s upratovaním, padla prvá hlava
Zdielať na

Minister zdravotníctva Drucker začal s upratovaním, padla prvá hlava

BRATISLAVA / Nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker začal s upratovaním v rezorte. Tvrdí, že úrady získajú dôveru ľudí len vtedy, ak na tieto posty obsadí odborníkov. V stredu padla prvá hlava, a to šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na rade sú aj ďalší.

Ministri sa na prvom stretnutí poupratovali na takzvanú rodinnú fotku a upratovať by mali podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého aj na jednotlivých rezortoch. Nielen na politickej úrovni.

Čierna listina

"Keby odmietli predkladať mnohé veci, keby odmietli prikryť mnohé veci alebo nevidieť mnohé veci, skoro nič z toho, čo vidíme na Slovensku by sa nemohlo stať," hovorí Miroslav Beblavý.

Beblavý zverejnil čiernu listinu 93 osôb, ktorí zlyhali pri spravovaní verejných financií. V interpeláciách vyzve ministrov, aby ľudí z tohto zoznamu odvolali z verejných funkcií a nevymenovali do žiadnej inej.

"Nevidela som tento zoznam a ja v mojom rezorte presadzujem profesionalitu," uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Zoznam sa týka aj ministerstva zdravotníctva, je v ňom 34 ľudí z rezortu zdravotníctva. "Počuli ste od niekoho z nich, že by sa niekto v kauze od bielenia karty až po maséra alebo tetu Anku ozval? Nikto sa z nich neozval, ale každý z nich dostáva svoje peniaze za to, že kontroluje, riadi a zodpovedá," dodal Beblavý.

Prvá hlava v zdravotníctve

Prvá hlava zo zoznamu padla na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Dnešným dňom podala pani predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou rezignáciu," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

"Počas diskusie na rôzne témy sme sa zhodli, že toto je najlepší spôsob," odpovedal Drucker na otázku, či Monika Pažinková odišla sama alebo ju o to požiadal minister. Osud jej zástupca Martina Senčáka známy zatiaľ nie je.

Ďalšou inštitúciou by mala byť Všeobecná zdravotná poisťovňa.  Jej vedenie chce vymeniť vedenie do niekoľkých týždňov. Sú tu aj ľudia, ktorí odstúpili po prevalení kauzy "teta Anka". Bývalý riaditeľ poisťovne Marcel Foraistále sedí vo Všobecnej zdravotnej poisťovni. 

Forai skončí

Tomáš Drucker zdôrazňuje etiku a morálku. Čo bude s Foraiom? "Už som rozprával so súčasným generálnym riaditeľom na túto tému hovoril," uviedol Drucker. "Tým, že je na dovolenke tak neboli spolu, ale informoval ho, že by chcel ukončiť spoluprácu," dodal minister. 

Mená náhradníkov za odídených ešte minister neprezradil. Má ale nového vedúceho služobného úradu. Je ním syn speváka Joža Ráža, Jozef Ráž ml.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy