Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aféra Panama Papers odhaľuje 115 mien spojených so Slovenskom
Zdielať na

Aféra Panama Papers odhaľuje 115 mien spojených so Slovenskom

BRATISLAVA / V afére okolo uniknutých dokumentov z panamskej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá klientom pomáha zakladať firmy v takzvaných daňových rajoch, figuruje aj najmenej 115 mien spájaných so Slovenskom. Na slovenskom zozname prevládajú občania Holandska.

Vyplýva to z analýzy Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktoré sa podieľalo na analýze dát v prípade zvanom Panama Papers. Podľa poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko vlani vzrástol počet slovenských firiem, ktoré majú vlastníka v niektorom z daňových rajov.

Obchodník s cennými papiermi

Až 95 mien na slovenskom zozname je spojené s firmou Green Carbon Renewables S.A., registrované na britských Panenských ostrovoch. Väčšina z nich sú podľa analýzy Holanďania s adresou v Sládkovičove. Riaditeľom spoločnosti je podľa tvrdení novinárov bývalý šéf kanadsko-slovenskej obchodnej komory John Novák, ktorý pôsobil vo viacerých nadnárodných firmách.

V uniknutých dokumentoch je spomínaný aj málo známy obchodník s cennými papiermi Milan Hošek, ktorý sa venuje tiež investičnému poradenstvu a tiež píše blogy. Pôsobil vraj v jednej z firiem založených na Seychelách.

Bývalý obchodný partner

V afére Panama Papers vystupuje aj slovenská firma Latem Trading. Jej vlastník Gustaaf David Poelen nekalé konanie poprel. "Mossack Fonseca nie je nič viac než bývalý obchodný partner. Nikdy tu nebolo žiadne zapojenie do prania špinavých peňazí, ktoré by sa týkalo osôb z Českej alebo Slovenské republiky," citoval z Poelenova vyjadrenie portál Aktuality.sk.

Slovenská finančná správa reagovala oznámením, že prípad preverí a že si vyžiada podklady od zahraničných partnerov. Podobne sa vyjadrila aj slovenská polícia.

Nárast o 9 percent

Z údajov spoločnosti Bisnode Slovensko vyplýva, že počet slovenských podnikov s vlastníkom v daňovom raji v uplynulom roku vzrástol na 4 701, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje nárast o deväť percent.

Najviac ich bolo registrovaných v Holandsku, Spojených štátoch a na Cypre. Do hľadáčika slovenských spoločností sa dostali aj Seychely, ktoré podľa konzultanta Bisnode Slovensko Milana Seliaka ponúka anonymitu vlastníctva a nulovú daň pre firmy.

Škandál okolo uniknutých dokumentov z panamskej spoločnosti Mossack Fonseca sleduje redaktor Richard Juriš:

Najčítanejšie správy