Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Splnomocnenec pre rómsku komunitu Pollák končí, nechá plnú špajzu peňazí
Zdielať na

Splnomocnenec pre rómsku komunitu Pollák končí, nechá plnú špajzu peňazí

JAROVNICE / Súčasný splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák nechce prekážať novej vláde v tom, aby si na tento post nominovala človeka s politickou podporou. Pollák ju totiž podľa vlastných slov v poslednom roku svojho fungovania na úrade necítil.

Aj preto sa rozhodol, že k 30. aprílu vo funkcii končí. Uviedol to na pondelkovom brífingu v obci Jarovnice.

Poslednou kvapkou bol pre Polláka list, ktorý poslal pred dvoma týždňami predsedom politických strán a žiadal, aby sa v programových tézach vyskytla rómska problematika. Keďže sa tak nestalo, považuje to za dostatočný signál.

Ignorácia ministrov

Ako uviedol pred novinármi, posledný rok vo funkcii bola komunikácia s ministrami bývalej vlády veľmi zlá, niektorí ho ignorovali. Tento post si pritom podľa neho vyžaduje politickú podporu a dôveru. "Dúfam, že ktokoľvek príde na toto miesto, tak tú politickú podporu a dôveru bude mať,“ uviedol Pollák.

Za tri roky pôsobenia vo funkcii sa Pollákovi podľa vlastných slov podarilo urobiť výrazné pokroky v oblasti bývania, zamestnania, vzdelávania, zdravia aj bezpečnosti Rómov. "Nebál som sa povedať aj to, že nič v tejto krajine nemôže byť zadarmo. Ako Róm som povedal aj Rómom, že ani pozemky a sociálne dávky nemôžu byť zadarmo. Verím, že rovnako odvážni budú aj tí ľudia, ktorí prídu po mne,“ uviedol splnomocnenec.

Róm z osady

Priznal, že za svoje pôsobenie nevytvoril žiadnu stratégiu, začo ho vraj mnohí kritizovali. Začal ale využívať tie stratégie, ktoré tu boli. "Ja som naozaj nepísal stratégie v Bratislave. Ja som chodil do terénu. Som Róm z osady a prišiel som na tento úrad niečo s touto problematikou urobiť. Som rád, že dnes môžem prezentovať konkrétne čísla,“ dodal Pollák.

Podľa splnomocnenca sa úradu pod jeho vedením podarilo využitím eurofondov posilniť terénnu prácu o 1 600 asistentov učiteľa, komunitných pracovníkov a terénnych sociálnych pracovníkov. V 15 obciach sa pomohlo s riešením problému dvojzmennosti školskej dochádzky rómskych žiakov.

Kľúčová aktivita

Zrekonštruovaných bolo 32 materských škôl, do ktorých chodia rómske deti. Za dôležité považuje aj to, že do vzdelávacích projektov financovaných z eurofondov alebo štátnych prostriedkov bolo zapojených 30-tisíc detí. Progresom je aj 500 pedagogických zamestnancov v základných školách.

"Verím, že nová vláda bude pokračovať v týchto aktivitách, lebo vzdelanie je kľúčovou aktivitou. Ak raz vychováme z rómskych detí ľudí s kvalifikáciou, tak urobíme všetko pre to, aby si svoje problémy títo ľudia raz riešili sami,“ uviedol Pollák. Zároveň pripomenul, že za jeho pôsobenia stúpol aj počet rómskych hliadok z 20 ľudí na súčasných 325. V rámci programu komunitných centier bolo pri jeho príchode podporených 12 centier, dnes je to 60. Stúpol aj počet podporených projektov z eurofondov, a to zo 48 na 347.

Jediná krajina

Za dôležité považuje, že Európska komisia Slovensku ako jedinej krajine EÚ poskytla 380 miliónov eur na pokračovanie v aktivitách, ktoré sa podarilo za posledné tri roky v súvislosti s rómskou problematikou naštartovať.

Konkrétne ide napríklad o komunitné centrá, na výstavbu ktorých má ísť 15 miliónov eur a ďalších 24 miliónov je určených na ľudí pracujúcich v týchto centrách. Takisto 50 miliónov na výstavbu materských škôl, osem miliónov eur na projekty prístupu k pitnej vode a 35 miliónov eur na svojpomocnú výstavbu domov a usporiadanie pozemkov pod rómskymi osadami.

Plná špajza peňazí

"Zanechávam tu plnú špajzu peňazí a verím, že nová vláda ich využije efektívne a ukáže podobné výsledky, ktoré som ukázal ja zo skromných peňazí,“ povedal Pollák.

Vyjadril tiež presvedčenie, že Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity má svoje opodstatnenie. "Zrušenie tohto úradu môže vyústiť v to, že extrémizmus bude na Slovensku silnejší,“ uviedol s tým, že si zároveň nemyslí, že prípadné zlúčenie tohto úradu s ostatnými menšinami by bolo najšťastnejšie riešenie. Rómska menšina je podľa neho najviditeľnejšou a najpočetnejšou menšinou v krajine, ku ktorej sa preto treba stavať špecificky.

Prednášky na škole

"Nemôžeme túto menšinu dávať dokopy napríklad s menšinami, ktoré majú problém s prezentáciou kultúry. Rómska problematika nie je o kultúre,“ uviedol Pollák, ktorý sa rómskej problematike chce venovať aj naďalej. Svoju ďalšiu budúcnosť spája s pokračovaním v prednášaní na vysokej škole. "Ľudia ma ale budú vidieť najmä v teréne,“ dodal odchádzajúci splnomocnenec.

Téme sa venuje redaktor Vlado Jurek:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy