Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Diskusia ku kauze nelegálnej osady pod Krásnou Hôrkou skončila hádkou
Zdielať na

Diskusia ku kauze nelegálnej osady pod Krásnou Hôrkou skončila hádkou

ROŽŇAVA / Majitelia pozemkov pod hradom Krásna Hôrka, na ktorých sú postavené čierne stavby, sa k svojmu majetku nevedia dostať. Nelegálna osada sa rieši už takmer dvadsať rokov. Obec sa preto rozhodla zvolať stretnutie, ako dlhodobý problém konečne vyriešiť. Namiesto riešenia došlo k hádke.

Búrlivá diskusia, ostrá výmena názorov ale aj hádky - aj tak vyzeralo stretnutie majiteľov pozemkov pod miestnou osadou so zástupcom splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Prítomný mal byť sám splnomocnenec Peter Pollák, ale pre pracovnú vyťaženosť poslal svojho zástupcu. Obec majiteľom pozemkov navrhla tri riešenia.

"Či súhlasia so zlúčením spoluvlastníckych podielov na pôvodnom mieste čiže priamo v osade," vysvetľuje starosta obce Peter Bollo.

Druhou alternatívou je zámena za pozemky v inej lokalite, treťou finančné vyrovnanie. Ani s jedným návrhom ale majitelia nesúhlasia.

Pozemky majitelia meniť nechcú, ich predkovia ťažko pracovali, aby ich získali. Ročne za ne platia dane, a to aj napriek tomu, že ich užívajú ľudia z osady.

Bez riešenia

Stretnutie trvalo viac ako dve hodiny, ku žiadnym oficiálnym záverom ale nedošlo.

"Musia sa tu uskutočniť legislatívne zmeny, lebo podľa platnej legislatívy je tento proces obtiažne dotiahnuť do zdarného konca," dodal Bollo.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy