Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Učitelia v uliciach. Chcú zvýšiť plat i viac peňazí do školstva
Zdielať na

Učitelia v uliciach. Chcú zvýšiť plat i viac peňazí do školstva

BRATISLAVA / Nespokojní slovenskí učitelia sa opäť aktivizujú. Mesiac po parlamentných voľbách opäť vyšli do ulíc. Naďalej požadujú zvýšenie platov a viac peňazí do školstva.

S týmito požiadavkami síce neuspeli u predošlej jednofarebnej vlády premiéra Roberta Fica, ktorý stojí aj na čele nového koaličného kabinetu, protesty učiteľov vrátane štrajku ale poznamenali priebeh predvolebnej kampane.

"Naša skúsenosť je taká, že málokedy sa veci v školstve pohnú, keď učitelia sú ticho a sedia doma. Chceme, aby vláda o nás vedela, že pokračujeme a že sme v štrajkovej pohotovosti," povedal zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman.

Stovky učiteľov

Štrajku pred úradom slovenskej vlády a následného pochodu k sídlu ministerstva školstva sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Podobné akcie boli zvolané aj v ďalších dvoch slovenských mestách.

TV JOJ/Peter Petrus

Iniciatíva slovenských učiteľov v tomto roku už požadovala výraznejšie navýšenie platov učiteľov a finančnú injekciu do školstva. Naplnenie týchto návrhov, ktoré by si vyžiadalo stovky miliónov eur, predošlý Ficov kabinet odmietol. Učitelia vzápätí vstúpili do štrajku, ktorý po troch týždňoch prerušili bez toho, že by dosiahli splnenie svojich požiadaviek. Štrajk podporil len zlomok škôl.

Viac peňazí

Štyri strany novej koaličnej vlády sľúbili, že štát bude na školstvo vynakladať viac peňazí. Konkrétne zámery doteraz nepredstavili. Fico ešte pred voľbami povedal, že platy učiteľov by do roku 2020 mohli stúpnuť o štvrtinu.

Napríklad najväčšie odborové združenie v školstve ale požaduje navýšenie platov učiteľov jednorázovo o štvrtinu už v budúcom roku a potom ďalšie každoročné prilepšenie pedagógom.

Prešiel mesiac

Učitelia na základných a stredných školách na Slovensku zarábajú priemerne 748 až 792 eur, čo je v porovnaní s priemernou mzdou v krajine o viac než desatinu nižší plat.

"Bývalá vláda vyhlásila, že do volieb pre nás nedokáže nič urobiť. Uplynul mesiac, je čas naštartovať zmeny. K tomu, aby o desať rokov mal kto učiť a aby sa školstvo pohlo ďalej, sú potrebné razantné zmeny," povedal Crmoman.

Zvýšiť výdavky na vzdelávanie a zlepšiť odmeňovanie pedagógov tento rok odporučila Slovensku aj organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Učitelia boli opäť v uliciach, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy