Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Štátna školská inšpekcia odhalila podvody pri externej časti maturít
Zdielať na

Štátna školská inšpekcia odhalila podvody pri externej časti maturít

BRATISLAVA / Štátna školská inšpekcia odhalila podvody pri externej časti maturít. Výsledky vyšetrovania poukazujú na to, že učitelia dovolili žiakom odpisovať a riešiť odpovede spoločne. V niekoľkých prípadoch odhalili aj prepisovanie odpoveďových hárkov.

Štátna školská inšpekcia v posledných rokoch preverila niekoľko podnetov Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania a výsledok ich podozrenie potvrdil.

Žiaci si zrejme mohli našepkávať, alebo odpisovať správne odpovede od šikovnejších spolužiakov. Inšpekcia ich však dostala na nesprávnych odpovediach.

"Žiaci uvádzajú zhodné nesprávne odpovede, čo by bola ohromná náhoda," tvrdí Viera Kalmárová, hlavná inšpektorka Štátnej školskej inšpekcie.

Pozrite si analýzu:

Neobjektívne vyhodnocovanie testov

Inšpekcia upozorňuje aj na neobjektívne vyhodnocovanie testov. Niektorí učitelia sa nedržia kľúča a evidentne nesprávnu odpoveď vyhodnotia ako správnu. V niekoľkých prípadoch sa dokonca stretli aj s prepisovaním odpoveďových hárkov.

"Ďalšie podnety sa týkajú nezhôd medzi originálom a kópiou odpoveďového hárku a jeho kópiou," dodáva Kalmárová.

Odhalenia Štátnej školskej inšpekcie sú vážne, k podvádzaniu a manipulácii pri vyhodnocovaní testov však dochádza iba výnimočne. "Týka sa to veľmi malého počtu žiakov a veľmi malého počtu škôl, kde by došlo k takýmto neobjektívnym zásahom," hovorí Kalmárová.

Výsledok nemôže byť spochybnený

Či mali aj niektorí tohtoroční študenti o čosi ľahšiu skúšku dospelosti, dnes ešte úrady povedať nevedia. Analýza sa robí až po zozbieraní všetkých údajov - teda niekedy v júni. No aj keď sa po niekoľkých mesiacoch odhalí podvádzanie pri externej maturitnej skúške, výsledok nemôže byť spochybnený.

"Študent je už dávno v zamestnaní alebo na vysokej škole, ale rieši to Štátna školská inšpekcia so školou, ktorej môžu nariadiť zrušenie, alebo vyhodenie riaditeľa," tvrdí hlavná inšpektorka.

Pomohol by externý dozor, ktorý zákon povoľuje, ale v praxi sa vôbec nevyužíva. "Ďalším riešením je, tak ako je to v Británii, keby vznikli na Slovensku nezávislé testovacie centrá," dodáva Viera Kalmárová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy