Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prvá skúška dospelosti, začali sa písomné maturity
Zdielať na

Prvá skúška dospelosti, začali sa písomné maturity

BRATISLAVA / Začali sa maturity. Skúšku dospelosti skladá viac ako 51 500 žiakov. Od rána majú toho stredoškoláci plné hlavy a neoddýchnu si veru ani najbližšie dni. Maturita bude pokračovať až do konca týždňa. Počas dnešného dňa nám však maturanti prezradili, že radšej ako Ľudovítovi Štúrovi by sa venovali témam, ako sami hovoria, takým viac zo života.

Začali slovenčinou

Hrobové ticho zavládlo nielen na Strednej odbornej škole Farského o trištvrte na desať ráno. V tomto čase totiž maturanti začali písať externý test zo slovenského jazyka a literatúry.

Doobedňajší externý test zo slovenského jazyka a literatúry však nebol dnes jedinou skúškou. O jednej hodine poobede maturanti písali slohovú prácu. Avšak radšej ako Ľudovítovi Štúrovi by sa maturanti venovali témam, ako sami hovoria, takým viac zo života. Radi by písali napríklad o športe.

Väčšina si vybrala angličtinu

V stredu 19. marca budú všetci maturanti písať test a slohovú prácu z vybraného cudzieho jazyka. Takmer tri štvrtiny maturantov si spomedzi cudzích jazykov zvolili angličtinu, na ktorú sa prihlásilo 38 435 maturantov. Úroveň B1 si vybralo 23 903 stredoškolákov, úroveň B2 14 532 žiakov.

Druhý najobľúbenejší cudzí jazyk medzi maturantmi je už tradične nemecký jazyk, ktorý si vybralo 8 729 žiakov. Tretím najžiadanejším jazykom je ruština, z ktorej bude maturovať 1 206 stredoškolákov, nasleduje francúzsky jazyk, ktorý si vybralo 77 maturantov a španielsky jazyk, pre ktorý sa rozhodlo 35 stredoškolákov. Najmenej žiakov sa opäť prihlásilo na maturitnú skúšku z talianskeho jazyka, a to konkrétne piati žiaci.

Štvrtok patrí matematike

Vo štvrtok 20. marca čaká na stredoškolákov test z matematiky. Matematiku si ako voliteľný maturitný predmet vybralo 8 218 žiakov. Maturitný týždeň uzavrie v piatok 21. marca testovanie a slohová práca z vyučovacieho jazyka - maďarského a ukrajinského pre žiakov z menšinových škôl.

Na skúšku z predmetu maďarský jazyk a literatúra sa prihlásilo 2 055 žiakov, z ukrajinského jazyka a literatúry bude maturovať 26 žiakov. Náhradný termín písomných maturít je naplánovaný na 11. až 16. apríla 2014. Na prípravu a priebeh maturitných skúšok dohliada Ústredná maturitná komisia.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy