Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Až 73-tisíc študentov na Slovensku študuje zbytočne!
Zdielať na

Až 73-tisíc študentov na Slovensku študuje zbytočne!

BRATISLAVA / Znie to možno neuveriteľne, ale o niekoľko rokov budeme možno márne zháňať až 320-tisíc pracovníkov! Približne tretina vysokoškolákov totiž študuje niečo, čo v budúcnosti vôbec nevyužije. Trh potrebuje elektrikárov a mnohé iné, dnes nie veľmi populárne povolania.

Dochádza vraj k plytvaniu peňazí

V nasledujúcich rokoch budú zamestnávatelia potrebovať približne 320-tisíc pracovníkov. Takmer 100 000 vysokoškolákov a 220 000 ľudí so stredoškolským odborným vzdelaním. 

Hovoria o tom zamestnávatelia. Dokonca až tretina z 220 000 študentov vysokých škôl študuje profesiu nepotrebnú pre rozvoj hospodárstva. Dochádza tak vraj k plytvaniu peňazí, ktoré by mohli byť využité v systéme vzdelávania efektívnejšie. Máme tak nedostatok absolventov potrebných skutočne pre potreby trhu práce.

"Stredné školy majú v súčasnosti menej ako 50 000 absolventov ročne, pričom iba 10 percent z nich sa zamestná v odbore, ktorý vyštudovali," informoval hovorca Ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Chýbajú elektrikári

Pomôcť by tomu mohlo navrhované duálne vzdelávanie, čo by znamenalo, že študentov budú učiť podľa potrieb budúcich zamestnávateľov. Napríklad v budúcich rokoch odíde do dôchodku množstvo elektrikárov. Nebude ich mať zrejme kto nahradiť, pretože elektrikárov je málo. Takže elektrárne majú dosť veľký problém. "Budeme mať asi 30% ľudí v dôchodkovom veku okolo roku 2020, to znamená, že z nášho počtu asi 350 - 400 ľudí bude každý tretí vlastne už dôchodca," vypočítal hovorca Západoslovenských elektrární Ján Orlovský. 

A ďalších potenciálnych elektrikárov niet. Záujem o technické smery a tradičné povolania vraj od roku 1989 rapídne klesá. "Gymnázia sa otvorili takmer komukoľvek, čo je síce fajn, ale na druhej strane sa zanedbala tá láska k technike," dodal Orlovský.

Zbytočné štúdium

Slovensko sa tak podľa republikovej únie zamestnávateľov dostáva do situácie, kedy vôbec školstvo nezodpovedá potrebám trhu. Za diplom si chleba nekúpite, rezort školstva preto plánuje opäť obnoviť takzvaný duálny systém vzdelávanie. Čo by znamenalo, že zamestnávatelia si povedia, čo je potrebné študovať. "Školy robia nábor, a nie výber kvalitných  absolventov a uchádzačov, " povedal Ľuboš Sirota z Republikovej únie zamestnávateľov. "Bohate by stačilo keby na Slovensku študovalo na vysokých školách o tretinu menej študentov ako je tomu dnes," dodal.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy