Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezident Kiska nemenoval sudcov, urobí to až po voľbách
Zdielať na

Prezident Kiska nemenoval sudcov, urobí to až po voľbách

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska zatiaľ nerozhodol o kandidátoch na ústavných sudcov. V júli 2014 zo šiestich kandidátov na ústavných sudcov vymenoval iba jednu – Janu Baricovú. Mal pritom vybrať trojicu nových sudcov.

Prezident tak neurobil s odôvodnením, že odborná spôsobilosť kandidátov nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu ústavného súdu a nezistil u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo.

Kiska porušil práva

Neúspešní kandidáti sa obrátili na ústavný súd a namietali v sťažnostiach porušenie ich základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám a práva na vstup do verejných služieb svojej krajiny.

V marci 2015 tretí senát ústavného súdu rozhodol, že Kiska porušil práva Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša, keď žiadneho z nich nevymenoval. Zrušil jeho rozhodnutia a prikázal mu konať.

Po písomnom doručení rozhodnutia tretieho senátu sa však prezident opäť obrátil na ústavný súd a požiadal ho o výklad svojich kompetencií v súvislosti s vymenovávaním ústavných sudcov. Dôvodom bolo to, že súd poskytol dve stanoviská, ústne vyhlásené a písomné, ktoré sa rozchádzajú. Ústavný súd jeho žiadosť odmietol.

Až po voľbách

Prezident plánuje s predstaviteľmi parlamentných politických strán a národnej rady hovoriť o ďalšom postupe až po parlamentných voľbách. Zdôraznil, že je podľa ústavy povinný dbať o riadny chod ústavných orgánov.

„Musím dnes konštatovať, že vo vzťahu k ústavnému súdu som vyčerpal všetky ústavné možnosti svojej povinnosti prispieť k riadnemu chodu tohto ústavného orgánu," vyhlásil Kiska. "Musí preto nastúpiť riešenie, na ktoré potrebujeme dohodu s národnou radou,“ vysvetlil svoje rozhodnutie.

Nefunkčný ústavný súd

Predseda parlamentu Peter Pellegrini varuje pred tým, že ústavný súd sa môže stať nefunkčným a na takýto postup nevidí dôvod. Ústava bude podľa neho znieť a platiť rovnako vo februári, ako aj v marci alebo v apríli.

Pellegrini sa v súvislosti s voľbami opýtal či môže byť záujmom alebo cieľom mať po 28. februári nefunkčný ústavný súd a jeho plénum, ktoré pravdepodobne môže potrebovať rozhodnúť aj o prípadnej sťažnosti na voľby. „Dúfam, že je to len rečnícka otázka,“ dodal.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy