Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ústavu môže vyložiť len ústavný súd, ale odmieta to urobiť
Zdielať na

Ústavu môže vyložiť len ústavný súd, ale odmieta to urobiť

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Ústavný súd Slovenskej republiky je jedinou inštitúciou v štáte, ktorá môže interpretovať ústavu v prípade sporov ústavných orgánov. To, že tak ústavný súd odmietol urobiť, považuje prezident Andrej Kiska "za veľmi vážnu situáciu".

Plénum ústavného súdu v stredu uznesením odmietlo návrh prezidenta na začatie konania o výklad právomoci prezidenta v súvislosti s nevymenovaním kandidátov na sudcov ústavného súdu. "Podrobnejšie stanovisko a ďalšie kroky prezident oznámi po doručení písomného rozhodnutia Ústavného súdu SR a dôkladnom vyhodnotení tejto situácie," informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Dve podania prezidenta

Plénum ústavného súdu sa v stredu na neverejnom zasadaní zaoberalo dvoma podaniami prezidenta Andreja Kisku. Jeden súvisí s nevymenovaním kandidátov na sudcov ústavného súdu a druhý s poplatkami v zdravotníctve.

Ako informovala hovorkyňa Ústavného súdu Slovenskej republiky Anna Pančurová, plénum uznesením odmietlo návrh prezidenta na začatie konania o výklad právomoci prezidenta v súvislosti s nevymenovaním kandidátov na sudcov ústavného súdu. K uzneseniu pripájajú odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudcovia Lajos Mészáros, Ladislav Orosz a Rudolf Tkáčik. 

Žiadal vysvetlenie

Prezident Kiska v podaní žiadal, aby plénum Ústavného súdu Slovenskej republiky jasne, zrozumiteľne a bez akýchkoľvek pochybností potvrdilo alebo vysvetlilo, či a akým spôsobom sa ústavné právomoci prezidenta – vrátane výkladu ústavných právomocí prezidenta, aký urobilo plénum ústavného súdu vo veci Čentéš – vzťahujú na kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Chcel, aby plénum svojím rozhodnutím raz a navždy odstránilo možné pochybnosti, ktoré vyvolalo konanie o nevymenovaných kandidátoch pred dvoma senátmi Ústavného súdu Slovenskej republiky. Uviedol, že návrh na výklad ústavy má za cieľ vyjasniť obsah kompetencií prezidenta pri vymenúvaní sudcov ústavného súdu, aby sa predišlo možným sporom v budúcnosti.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy