Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kvôli migrantom sa zhoršuje bezpečnostná situácia, oznámil Fico
Zdielať na

Kvôli migrantom sa zhoršuje bezpečnostná situácia, oznámil Fico

BRATISLAVA / Bezpečnostná situácia sa v súvislosti s príchodom tisícok migrantov do Európy zhoršuje, oznámil to dnes na tlačovej besede premiér Robert Fico. O situácii dnes rokovala Bezpečnostná rada a následne aj kabinet. Vláda konštatuje zvyšovanie bezpečnostných rizík súvisiacich s migračnou krízou, uviedol ďalej Fico.

Premiér v tejto súvislosti informoval o štvrtkovom špeciálnom cvičení na slovensko-maďarskej hranici. Zúčastní sa na ňom takmer 400 policajtov, hasičov a vojakov, ktorí budú vytvárať spoločné hliadky a dôsledne monitorovať hranicu pre nelegálnych migrantov. Na permanentnej báze budú monitorovať 660 kilometrov dlhú hranicu, vysvetlil. Štáb cvičenia bude v Rusovciach.

Fico zároveň uviedol, že nie sme vystavení negatívnym dôsledkom migrácie, ktoré vidíme v iných krajinách. Od samého začiatku robíme opatrenia výrazného charakteru na našich hraniciach a rovnako intenzívne spolupracuje aj s ďalšími krajinami, ktoré majú schengenskú hranicu, vyhlásil. V súvislosti s vývojom situácie venuje Slovensko podľa premiéra podstatne väčšiu pozornosť doplnkovým bezpečnostným opatreniam, ktoré majú chrániť vnútornú bezpečnosť krajiny.

Realita je iná

Napriek očakávaniu, že počet nelegálnych migrantov bude postupne klesať, realita je úplne iná, tvrdí Fico. "Ak od januára do júna 2015 štatistiky hovoria o približne 350-tisíc až 400-tisíc migrantoch, ktorí prekročili hranice schengenu, tak za júl a august to bolo 250-tisíc. Dnes na mesačnej báze prichádza do Európskej únie 250- až 300-tisíc nelegálnych migrantov, čo je 10-tisíc nelegálnych migrantov denne,“ uviedol premiér.

Aký majú títo ľudia záujem dokazuje podľa Fica fakt, že v septembri cez Rakúsko prešlo 210-tisíc migrantov a iba 10-tisíc požiadalo o azyl v Rakúsku. Preukázateľne absolútna väčšina, 90 percent týchto ľudí, môže byť označená za ľudí, ktorí majú výhradne ekonomické úmysly, vyhlásil.

Viac konfliktov

Na bezpečnostnej rade hovorili podľa Fica aj o správaní migrantov na území Európskej únie. "Musíme konštatovať, že v táboroch, v ktorých sú migranti, dochádza čím ďalej viac k obrovským konfliktom, a to z náboženských či národnostných dôvodov,“ uviedol. "Počet konfliktov v táboroch je alarmujúci a bude potrebné prijať výnimočné opatrenia ako ich postupne zvládať,“ myslí si slovenský premiér.

Na druhej strane upozornil aj na zvyšujúci sa počet útokov extrémistov na tábory a lokality, kde sú umiestnení migranti. "Máme informáciu, že od januára do októbra došlo k 576 útokom na budovy s utečencami, pričom v 523 prípadoch došlo k útoku extrémistov a to je trojnásobný nárast,“ uviedol.

Odmietame trvalé kvóty

Zároveň premiér Fico vyhlásil, že dopredu jasne oznamuje, že principiálne odmietame povinné trvalé kvóty a takto sa budeme stavať k tejto téme aj na summite EÚ. "Jasne oznamujem dopredu, že vláda SR nebude súhlasiť s povinnými kvótami,“ dodal.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy