Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko prispeje na riešenie migračnej krízy šiestimi miliónmi eur
Zdielať na

Slovensko prispeje na riešenie migračnej krízy šiestimi miliónmi eur

BRATISLAVA / Slovensko prispeje do jednotlivých nástrojov určených na riešenie migračnej krízy sumou takmer šesť miliónov eur. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Igor Slobodník.

"Je dobrou správou, že na novembrovom summite EÚ a afrických krajín bude podpísaná zakladajúca zmluva k núdzovému fondu pre Afriku, pretože pomôže riešiť príčiny migrácie priamo na africkom kontinente," vyhlásil Slobodník.

Do Núdzového zvereneckého fondu pre Afriku Slovensko prispeje sumou 500-tisíc eur. Členské štáty únie budú pravidelne informovať o využití prostriedkov.

Slovensko poskytne tri milióny eur aj Zvereneckému fondu pre Sýriu, 600-tisíc eur pre UNHRC, 400-tisíc eur Medzinárodnej organizácii pre migráciu, 400-tisíc eur pre UNICEF, 300-tisíc eur Svetovému potravinovému programu OSN a 300-tisíc eur Rozvojovej banke Rady Európy.

Pomoc Sýrii

"V prípade fondu pre Sýriu, ktorý pomáha priamo utečencom, je dôležité nasmerovať prostriedky do najviac dotknutých tranzitných krajín, západný Balkán nevynímajúc," vysvetlil Slobodník.

Fond sa zameriava na integráciu sýrskych utečencov a ich ďalšiu perspektívu. V súčasnosti ide o pomoc sýrskym deťom v Turecku, regionálny program pre univerzitných študentov v Iraku, Jordánsku, Libanone a Turecku, pomoc nezamestnaným sýrskym utečencom cez krátkodobé práce, tréningy či komunitnú činnosť. V dlhodobejšom horizonte by fond mohol slúžiť aj na postkonfliktnú rekonštrukciu Sýrie.

Nemecko minie na migrantov miliardy. Koľko budú stáť nás? Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy