Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rátam s líderstvom EÚ v migračnej kríze, tvrdí šéf OSN Pan Ki-mun
Zdielať na

Rátam s líderstvom EÚ v migračnej kríze, tvrdí šéf OSN Pan Ki-mun

BRATISLAVA / Klimatické zmeny, konferencia v Paríži, bezpečnostná reforma OSN, ale aj migrácia boli hlavnými témami stretnutia generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Pan Ki-Muna s predstaviteľmi SR prezidentom Andrejom Kiskom, predsedom vlády Robertom Ficom či ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom.

Rokovania s predstaviteľmi Slovenska nazval šéf OSN "konštruktívne a cenné“. Lajčák pripomenul, že Pan Ki-Mun prišiel na návštevu Slovenska krátko po Valnom zhromaždení OSN.

"Vnímam to ako ocenenie vzťahu Slovenskej republiky k OSN a úlohy Slovenska v medzinárodných vzťahoch,“ uviedol. Ako Lajčák dodal, Slovensko poskytne dva milióny eur z 21-miliónového balíčka na riešenie krízy do fondov a programov OSN.

Otvorený dialóg

"Okrem toho sme oznámili záväzok prispieť dobrovoľným príspevkom na podporu prevencie konfliktov, mediácie a takzvaných dobrých služieb generálneho tajomníka OSN,“ dodal Lajčák s tým, že na toto Slovensko vyčlení ďalších 600-tisíc eur. To podľa Pan Ki-Muna umožní OSN pokračovať v zachraňovaní ľudských životov, čo je jej prioritou.

V súvislosti s migráciou a utečeneckou krízou Pan Ki-Mun vyzval na otvorený dialóg, aby sa ďalej nepolarizovala verejná mienka. "Vyzdvihol som potrebu rešpektovať ľudský život, integritu a práva týchto ľudí. Lídri môžu preukázať odvahu a súcit a tým veľa zmeniť,“ povedal šéf OSN.

Širšie a komplexnejšie riešenia

Zároveň si myslí, že súčasná kríza sa ukázala byť jednou z najdôležitejších a preto si vyžaduje globálne riešenie. Ako dodal, Európska únia sa v tejto kríze významne angažuje, ale váži si aj "štedrý a súcitný“ prístup Turecka. Verí však, že summit vo Vallette, kde o migrácii budú diskutovať africké krajiny s EÚ, prinesie "širšie a komplexnejšie riešenia“. Takisto varoval pred prichádzajúcou zimou, ktorá situáciu zhorší. "Rátam s líderstvom EÚ,“uviedol Pan Ki-Mun.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun pricestoval na Slovensko v sobotu, na návštevu ho pozval prezident Andrej Kiska. Na pôde Univerzity Komenského v Bratislave mu udelili čestný doktorát doctor honoris causa. Podujatiu predchádzalo stretnutie so študentmi Právnickej fakulty UK.

Šéf OSN dnes otvoril aj výstavu venovanú 70. výročiu založenia OSN a na pracovnom obede na Úrade vlády rokoval s premiérom.

Téme sa venujú redaktori Lucia Stráňavová a Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy