Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko odkladá nahlásenie počtu utečencov, ktorých príjme
Zdielať na

Slovensko odkladá nahlásenie počtu utečencov, ktorých príjme

BRATISLAVA / Slovensko má už iba tri dni na to, aby do Bruselu poslalo presné číslo, koľkých utečencov prijme. Naše ministerstvo vnútra to stále neurobilo. Podľa experta na právo Únie si tým môžeme poriadne zavariť. Slovensko by mohli žalovať pred Európskym súdnym dvorom.

Európska komisia tvrdí, že do konca mesiaca musí Slovensko dodať do Bruselu konečné číslo, koľkých utečencov prijmeme. Ministerstvo vnútra ale tvrdí, že na to máme čas do polovice decembra.

Hrozba sankcií

"Termín na nahlásenie týchto počtov je koniec októbra," uviedol Andrej Králik, hovorca zastúpenia Európske komisie na Slovensku.

"Komisii sme ešte nedali vedieť, nakoľko tento termín je do 15. decembra," tvrdí hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Ak si ale Slovensko svoju povinnosť nesplní, podľa experta na právo Únie nám hrozia sankcie. "V predsúdnej fáze by Komisia mala listom žiadať vysvetlenie, ak aj napriek tomu Slovenská republika nebude plniť svoje povinnosti, potom môže prísť až k podaniu žaloby na súdny dvor," tvrdí expert na právno Európskej únie Viliam Karas.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že list s informáciou, dokedy máme nahlásiť, koľkých utečencov sme schopní prijať, prišiel v utorok. Tri dni pred termínom. To už niektoré krajiny nielenže odpísali, ale utečencov začali aj prijímať. "Ako prvé sa do tohto programu zapojili škandinávske krajiny, ktoré už prijali prvých utečencov," dodal Králik.

Sto utečencov

Slovensko sa na relokáciu pripravuje. Podľa dohody prijmeme 100 utečencov, 40 z Grécka a 60 z Talianska. Kedy prídu, nie je známe.

Ak nenahlásime počet utečencov, bude sa Brusel pýtať, prečo sme tak neurobili. Takáto korešpondencia medzi Bratislavou a Bruselom môže podľa informácií reportéra TV JOJ Adama Zavřela trvať aj niekoľko rokov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy