Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za prieťahy v súdnych konaniach ročne zaplatíme vyše pol milióna eur
Zdielať na
Krimi

Za prieťahy v súdnych konaniach ročne zaplatíme vyše pol milióna eur

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra upozorňuje, že daňový poplatník musí ročne zaplatiť za prieťahy v súdnych konaniach 600 tisíc eur. Snaží sa im preto predchádzať.

Generálna prokuratúra tvrdí, že sa jej počas uplynulého roka podarilo skrátiť dĺžku prípravného konania, čiže vyšetrovania rozličných trestných činov.

Tento trend pokračuje od nástupu nového šéfa v roku 2013. Kým spočiatku najväčší posun zaznamenali v kauzách, ktoré sa ťahali viac ako tri roky, najnovšie sa podarilo zrýchliť aj prípady, čo sú na stole vyšetrovateľa iba pár mesiacov.


"Generálna prokuratúra robí tieto analýzy konania každý štvrťrok a naozaj máme pozitívne čísla," potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Prokurátori už pred dvoma rokmi dostali pokyn od svojho šéfa, aby podávali sťažnosti v prípadoch, keď súdy nekonajú, a to počas doby šiestich mesiacov pri prečinoch alebo jedného roka v prípade zločinov.

"V tomto roku podali prokurátori v trestných veciach 102 sťažností pre nečinnosť sudcov," pokračuje Predajňová.

Boj proti prieťahom

O sťažnostiach rozhodujú príslušné nadriadené súdy. Ministerstvo spravodlivosti snahu o boj proti prieťahom víta.

"V prípadoch, keď došlo k subjektívne zavineným prieťahom, minister podáva návrhy na začatie disciplinárneho konania. V tejto veci spolupracujeme aj s Ústavným súdom, ktorý nám avizuje rozhodnutia, kde bolo konštatované porušenie práva na základe prieťahov," informovala hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová.

Ústavný súd podľa Predajňovej tento rok priznal sťažovateľom vyše 600-tisíc eur za prieťahy.

Ďalšie opatrenia

Rezort pripomína, že legislatívne zmeny pomohli obnoviť činnosť disciplinárnych senátov a realizovali aj ďalšie opatrenia - od sprísnenia zodpovednosti sudcov cez projekty elektronizácie justície až po rekodifikáciu civilného práva procesného.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy