Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najvyšší súd je zavalený papiermi, stav je podľa šéfky alarmujúci
Zdielať na

Najvyšší súd je zavalený papiermi, stav je podľa šéfky alarmujúci

BRATISLAVA / Najvyšší súd doslova zavalilo 1 998 dovolaní z Okresného súdu v Lučenci. Ako informoval hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík, ide o postúpenie pohľadávok pri vymáhaní koncesionárskych poplatkov. Sú tam prevažne žaloby na vydanie platobných rozkazov vo výške od jedného do piatich eur.

Každé z 1 998 odvolaní musí súd zaevidovať v elektronickej podateľni. "Musí sa prideliť na občianskoprávne kolégium a potom sa predloží do senátu, ktorý bude o každej žalobe rozhodovať,“ vysvetľuje hovorca.

Súdnictvo na Slovensku je dlhodobo terčom kritiky za pomalosť a prieťahy, prácu sudcov však často paralyzujú samotní žalobcovia. Existujú prípady, keď na súde pristane hromadná žaloba s tisíckami podaní, pričom môže ísť aj o sumy ako 5 eur.

Alarmujúci stav

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová požiada v tejto súvislosti predsedu Slovenskej advokátskej komory Ľubomíra Hrežďoviča o stretnutie, aby spoločne našli riešenie alarmujúceho stavu nárastu nových vecí s nízkou hodnotou sporu, v ktorých dominujú najmä trovy advokátskych zástupcov.

Zároveň požiada predsedníčku občianskoprávneho kolégia Soňu Mesiarkinovú o zvolanie kolégia, aby sa snažili nájsť spôsob riešenia situácie.

Jediná firma

Urbančík ďalej informoval, že občianskoprávnemu a neskôr tiež obchodnému kolégiu Najvyššieho súdu bolo od 1. januára 2012 do 8. októbra 2015 predložených na rozhodnutie 10 005 riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov od jedinej právnickej osoby, obchodnej spoločnosti so sídlom v Bratislave, ktorú v konaniach pred súdmi Slovenskej republiky zastupuje výlučne jedna a tá istá advokátska kancelária so sídlom v Bratislave.

V súčasnosti ide o tisícky až desiatky tisícok vecí, v ktorých táto spoločnosť žaluje Slovenskú republiku o náhradu majetkovej a nemajetkovej ujmy, ktorá jej údajne vznikla postupom súdov Slovenskej republiky. Okresné a krajské súdy tieto žaloby zamietajú.

Téme sa venoval reportér Anton Adamčík, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy