Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nekonečný proces. Anna sa súdi už 15 rokov
Zdielať na

Nekonečný proces. Anna sa súdi už 15 rokov

SKALICA / Anna zo Skalice má extrémne dlhodobý problém. V roku 2000 jej predal sused dom. Krátko potom im ukradol čerpadlo a zabetónoval studňu. Súdny spor trvá už pätnásť rokov - s veľkými prestávkami.

Sudkyňa sa bola pozrieť na stav na pozemku až v roku 2011. Teda jedenásť rokov po podaní žaloby. "A aj to len preto, že sme napísali ombudsmanovi, že sa nekonajú pojednávania," hovorí Anna.

"Prieťahy v súdnom konaní uznal. Napísal predsedovi súdu a ten nariadil sudkyni, aby pojednávala. Ale nič sa neudialo. Odvtedy uplynuli tri roky a pojednávanie sa neuskutočnilo," pokračuje.

Európsky súd pre ľudské práva stanovil určité hranice tomu, čo je a čo nie je prieťahom v konaní. Prípad, ktorý trápi Annu už značnú časť jej života, by jednoznačne bol kvalifikovaný ako prieťahy v konaní.

"Spĺňa to aj podľa rozhodnutí Slovenského ústavného súdu, keď viac ako šesťmesačná nečinnosť v spise je dôvodom na to, aby sa rozhodlo o prieťahoch v konaní. Pokiaľ sa v konaní takto postupuje, potom účastník má právo podať sťažnosť predsedovi súdu," vysvetľuje advokátka Bronislava Pavelková.

Anna tak urobila už pred tromi rokmi. Predseda súdu na žiadosť ombudsmanky nariadil, že bude dozerať na toto konanie. Napriek tomu za tri roky nenastal posun.

Nekonečné prieťahy

"Ďalšou možnosťou po podaní sťažnosti, keď nedošlo k náprave je podanie sťažnosti na Ústavný súd pre prieťahy v konaní. Ústavný súd môže urobiť to, že nariadi vo veci konať a môže aj priznať primerané finančné zadosťučinenie, keď o to účastník požiada, lebo má za to, že mu nekonaním súdu vznikla škoda," pokračuje advokátka.

Výška sumy je na úvahe Ústavného súdu a priznáva sa tiež náhrada trov konania advokátovi, v prípade, že poškodeného zastupoval.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy