Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dušana je zúfalá, otec jej dieťaťa ignoruje rozsudok o výživnom
Zdielať na

Dušana je zúfalá, otec jej dieťaťa ignoruje rozsudok o výživnom

BRATISLAVA/ZVOLEN / Matka zo Zvolena mala pred štyrmi mesiacmi súd o zvýšenie výživného. Otec dieťaťa si však doteraz neprevzal rozsudok. Na mieste je preto otázka, ako dlho musí žena čakať na právoplatnosť rozsudku.

Dušana dostala rozsudok do rúk koncom októbra. Na súde jej oznámili, že otec dieťaťa uviedol neznámu adresu, a tak sa im papiere vrátili.

"Vraj mu to znova poslali, neviem však, na akú adresu.
Ako je možné, že uvedie na súde neznámu adresu - pravdepodobne účelovo. Je to vôbec napadnuteľné? Je možné, aby súd takto dlho čakal na doručenie?" pýta sa žena.

Ustanovenia občianskeho súdneho poriadku, týkajúce sa doručovania účastníkov konania, majú prísne pravidlá. "Ak sa skutočne stalo to, že odporca v konaní o určenie výživného pre maloleté deti uviedol adresu, ktorá neexistuje, a teda mu to nie je možné doručiť, mal by súd po zistení tejto skutočnosti okamžite konať," vysvetľuje advokátka Bronislava Pavelková.

Súd by sa mal pokúsiť zohnať jeho skutočnú adresu Ak sa mu to nepodarí, tak by mu mal ustanoviť opatrovníka na účely doručovania. A rozhodnutie by doručil jemu.

"Súd určí pravdepodobne súdneho tajomníka, do ktorého rúk sa rozhodnutie doručí a on by ho mal zastupovať," pokračuje advokátka.

Šesť mesiacov

Akékoľvek prestoje v tejto záležitosti sú na ťarchu deťom. Ak udal zlú adresu, súd musí hľadať ďalej. Ak nájde adresu, na ktorej sa zdržuje, ale nepreberá zásielky, vtedy platí náhradné doručovanie. Možností je niekoľko, no ak sa ho nepodarí dohľadať, po všetkých úkonoch súd určí opatrovníka.

"V tomto prípade ide o jedno konanie, ktoré súd musí postupovať a ukončiť do šiestich mesiacov od podania návrhu. Bolo by na mieste, keby súd aj z vlastnej iniciatívy konal čo najrýchlejšie tak, aby sa vo veci rozhodlo," dodala Pavelková.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy