Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Exekútor zablokoval auto, dva roky stojí na dvore
Zdielať na

Exekútor zablokoval auto, dva roky stojí na dvore

KOŠICE / Exekútor je nočnou morou mnohých ľudí. Denne dostávame do Právnej televíznej poradne emaily s prosbou o pomoc pri riešení problému s exekúciou. Pred takmer dvomi rokmi exekútor zablokoval auto priateľa pani Emílie, ale do dnešného dňa im stojí na dvore. Jeho cena klesá a exekútor nekoná.

Auto patrí priateľovi pani Emílie. Od mája má exekúciu kvôli výživnému. Na podnet exekútora mu bol odobratý vodičák a osobné auto. "Chcem sa opýtať, či by ho priateľ mohol predať, nakoľko nemá vodičský preukaz a za prácou cestuje vlakom. Auto je nevyužité, stojí už rok a pol na jednom mieste. A takto tým klesá jeho cena," opisuje Emília.

V rozpore s poriadkom

Pokiaľ exekúcia neprebieha tak ako má, teda nie je rýchla a účinná, je možné brániť sa pre prieťahy v exekúcii. Najmä ak vzniká škoda. V tomto prípade stojí dlhú dobu pred domom auto, ktoré je zaťažené exekúciou a je zakázané s ním nakladať.

"Exekútor nekoná, pohľadávka sa zvyšuje. Toto je v rozpore s exekučným poriadkom a v súlade s jeho ustanoveniami by sa mal povinný brániť. Najprv ponúknuť exekútorovi kupca na dané vozidlo, vyzvať ho, aby riadne konal," informuje právnička Bronislava Pavelková.

Výmena exekútora

Ak bude naďalej nečinný, odporúčame podať sťažnosť na to, že exekútor nekoná a požiadať o výmenu exekútora. Jeho nečinnosťou sa klesá hodnota zaťaženej veci - v tomto prípade auta.

"Presne pre to by nemali vznikať prestoje pri exekúcii, ktoré jednak zvyšujú pohľadávku, jednak znižujú hodnotu zapísaných vecí. Možno by sa to dalo riešiť len cez všeobecné ustanovenia o náhrade škody alebo potom aj cez ustanovenia o nekonaní súdu," dodáva Pavelková.

Pozrite si reportáž redaktora Juraja Hajdina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy