Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda chce regulovať platy všetkých zdravotníckych pracovníkov
Zdielať na

Vláda chce regulovať platy všetkých zdravotníckych pracovníkov

BRATISLAVA / Vláda na svojom stredajšom zasadnutí schválila návrh, ktorý zabezpečí rovnaké odmeňovanie všetkých zdravotníckych pracovníkov. Ako po rokovaní uviedol minister zdravotníctva Viliam Čislák, ide o všetky kategórie zdravotníckych pracovníkov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach - teda nielen štátnych, ale aj nemocníc v správe vyšších územných celkov, miest a obcí či v prenájme u súkromníkov.

Zákon reguluje 80 percent mzdy, aby ostal priestor pre kolektívne vyjednávanie aj nenárokovateľnú časť mzdy.

Ako uviedol minister, zákon bude finančne krytý. Od ministerstva financií dostane rezort zdravotníctva 55 miliónov eur, čo pri počte 38 tisíc zdravotníckych pracovníkov znamená navýšenie platov o približne 16 percent.

Stovky eur pre sestry

Ako ale upozornil Čislák, v prípade zamestnancov štátnych zdravotníckych zariadení bude nárast o niečo menší, keďže doteraz mali vyššie platy ako ich kolegovia v ostatných zariadeniach. V prípade sestier v nemocniciach vyšších územných celkov ale podľa ministra môže ísť o nárast aj v stovkách eur.

Zákon, ktorý zavádzal rovnaké odmeňovanie zdravotných sestier, v minulosti zastavil Ústavný súd Slovenskej republiky. Podľa Čisláka to ale bolo preto, že zvýšenie platov nebolo finančne kryté. Túto otázku už teraz ministri vyriešili.

Námietky Richtera

Proti súčasnému návrhu novely zákona o poskytovateľoch protestoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, podľa ktorého nebol spravodlivý, keďže nezahŕňal sestry v zariadeniach sociálnej starostlivosti.

Čislák ale argumentuje tým, že odmeňovanie týchto pracovníkov stanovuje iný zákon. Odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov sa dosiaľ riadi Zákonníkom práce.

Návrh novely zákona smeruje do parlamentu. Čislák dúfa, že bude platiť od 1. januára 2016.

Zasadnutie vlády sledovala reportérka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy