Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia stíha organizátora pochodov, vinia ho zo sympatií k Hitlerovi
Zdielať na

Polícia stíha organizátora pochodov, vinia ho zo sympatií k Hitlerovi

BRATISLAVA/ŽILINA / Žilinská polícia začala trestne stíhať Mariána Magáta za jeho extrémistické vyjadrenia. Magát je podľa poslanca národnej rady Petra Osuského a predsedu Občianskej demokratickej strany Ondreja Dostála jedným z organizátorov neonacistických pochodov v Bratislave. Osuského a Dostála o začatí trestného stíhania informoval vyšetrovateľ z žilinského krajského riaditeľstva Miloš Sihlovec.

Trestné oznámenie na Mariána Magáta podali 6. júla. Upozornili v ňom, že podľa medializovaných a verejne overiteľných informácií sa vo svojich verejných vystúpeniach pozitívne vyjadruje o Adolfovi Hitlerovi a národnom socializme, podnecuje nenávisť voči Židom a spochybňuje holokaust, píše sa vo vyhlásení Osuského a Dostála.

"Požiadali sme orgány činné v trestnom konaní, aby prešetrili, či jeho vyjadreniami neprišlo k spáchaniu trestných činov podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu," uvádzajú. K trestnému oznámeniu priložili 13 vyjadrení Mariána Magáta z jeho profilu na sociálnej sieti Facebook a tri články z jeho blogu. 

Sympatie k Hitlerovi

Policajný vyšetrovateľ Miloš Sihlovec začal v prípade trestného oznámenia podaného 6. júla na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd trestné stíhanie 2. septembra.

V trestnom oznámení poslanec SaS Peter Osuský a predseda Občianskej demokratickej strany Ondrej Dostál upozornili tiež na to, že národný socializmus Adolfa Hitlera, ním vedená nacistická politická strana a nacistický režim v Nemecku v rokoch 1933 - 1945 nepochybne boli hnutím, ktoré násilím smerovalo k potlačeniu základných práv a slobôd osôb.

"Marián Magát viacerými verejnými vyhláseniami vyjadruje sympatie k Hitlerovi a národnému socializmu," uviedli. Ten, kto spácha tento čin verejne, môže byť potrestaný odňatím slobody na štyri až osem rokov.  

Spochybňuje holokaust

"Keďže išlo o verejné vyjadrenia, je evidentné, že ak ich orgány činné v trestnom konaní posúdia ako trestný čin, došlo k jeho spáchaniu verejne," poznamenali Osuský a Dostál.

V trestnom oznámení podávatelia upozornili aj na to, že Marián Magát viacerými vyjadreniami spochybňuje holokaust, počet jeho obetí, zločiny spáchané nacistickým režimom v Nemecku, ako aj Norimberský proces, v ktorom boli súdení pohlavári nacistického Nemecka.

"Viaceré verejné vyjadrenia Mariána Magáta sú namierené proti Židom a možno ich podľa nášho názoru kvalifikovať ako také, ktoré hanobia Židov a podnecujú nenávisť voči nim," dodali.

Nedávno boli demonštrácie extrémistov v Bratislave. Priamo na mieste bol Daniel Levický Archleb, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy