Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bratislava plná ťažkoodencov. Pochodovali tu extrémisti
Zdielať na

Bratislava plná ťažkoodencov. Pochodovali tu extrémisti

BRATISLAVA / Nesúhlasíme s členstvom Slovenska v Európskej únii. Mali by sme z nej vystúpiť a radšej žiť v chudobe ako v otroctve. To hlásali členovia extrémistického združenia Slovenská pospolitosť pri pochode ulicami Bratislave. Osláviť do hlavného mesta prišli 74. výročie vzniku vojnového Slovenska...

Extrémisti pochodovali Bratislavou

Práve pri príležitosti výročia vzniku vojnového slovenského štátu 14. marca 1939 prišli nesúhlas s EÚ vyjadriť členovia a prívrženci Slovenskej pospolitosti. Demonštráciu pri sídle prezidenta Ivana Gašparoviča prišlo podporiť asi niekoľko stoviek najmä mladých ľudí. Objavili sa tu tiež členovia Dělníckej mládeže z Česka.

"Samostatnosť, ktorú sme dosiahli v roku 1993, sme stratili vstupom do Európskej únie," vyhlásil na demonštrácii vodca Slovenskej pospolitosti Jakub Škrabák. EÚ podľa neho len slúži ku kolonizácii a zotročovaniu národov a s členstvom v Únii Slovensko stratilo menu aj hranice, pričom zákony sa musia podriaďovať únijnej legislatíve. "Ako sme do EÚ vstúpili, tak u nej môžeme vystúpiť. Radšej budem žiť v chudobe než v otroctve."

Pospolitosť pri Tisovom hrobe

Spomienkových akcií pri príležitosti výročia vzniku takzvanej prvej Slovenskej republiky, ktorá bola pod značným vplyvom nacistického Nemecka, sa v posledných rokoch davy ľudí nezúčastňujú.

Sympatizanti vojnového Slovenska a jeho prezidenta Jozefa Tisa sa zvyčajne schádzajú pri Tisovom hrobe na jednom z bratislavských cintorínov. Tiso bol po vojne odsúdený za vojnové zločiny a popravený.

Pri cintoríne však čakali desiatky ťažkoodencov, mestských i štátnych policajtov, ktorí prípadnému stretu s aktivistami s transparentmi ako "smrť fašizmu" zabránili. Pre podozrenie z protiprávneho konania však podľa policajného hovorcu Františka Peczára zadržali 7 ľudí.

Demonštrácia proti demonštrácii

Neďaleko zhromaždenia sympatizantov Slovenskej pospolitosti sa zišli aj odporcovia fašizmu, ktorí zase chceli zabrániť pochodu údajných extrémistov ulicami Bratislavy. Obe skupiny sa však nestretli, na demonštrantov a ich pochod dohliadali početné policajné jednotky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy