Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Park kultúry a oddychu bude mať nový šat. Predstaví ho investor
Zdielať na

Park kultúry a oddychu bude mať nový šat. Predstaví ho investor

BRATISLAVA . Dlhoročný spor okolo Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave sa zdá sa, čoskoro skončí. Investor prestavby okolia PKO totiž pripravil investičný zámer, ktorý je podľa primátora Iva Nesrovnala dobrým základom pre ďalšiu diskusiu a mohol by viesť k vyriešeniu dlhoročného súdneho sporu.

Primátor Ivo Nesrovnal o existencii zámeru investora i o plánovanej diskusii informoval poslancov na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva. Projekt ale bližšie nepredstavil, tvrdí, že tak spraví investor na prezentácii.

"Predstavu som videl, ale nepovažujem za fér, aby som poslancom niečo popisoval. To by bolo neodborné a neprofesionálne, vhodnejšie je prenechať architektom, aby projekt odprezentovali," priblížil Nesrovnal.

Splnené vstupné kritéria

Tvrdí ale, že predstava investora spĺňa vstupné kritéria mesta, ako by mal tento priestor v budúcnosti vyzerať. Radnica totiž od investora požaduje, aby tu ostala zachovaná kultúrno-spoločenská funkcia i cenné artefakty, žiada tiež dobudovanie Dunajskej promenády, protipovodňovej ochrany a chce od investora, aby vybudoval atraktívne verejné priestory v tomto území. "Nesmie sa zopakovať ten postup ako pri stavbe Riverparku, keď sa niečo odprezentovalo a potom sa to navýšilo," dodal primátor.

Uznesenie poslancov

Otázkou ale naďalej ostáva, čo bude s budovou PKO. Stále totiž platí uznesenie mestských poslancov, ktoré hovorí o zachovaní celej budovy. O tom ale investor, ktorý je majiteľom pozemkov pod budovou PKO, nechcel ani počuť a budovu chcel zbúrať. Mesto, ktorému budova patrí, to však nedovolilo, riešenie preto hľadali na súde. Mesto ale spor opakovane prehralo, radnica ešte podala dovolanie na najvyšší súd.

No nie všetci poslanci ešte chcú bojovať za záchranu dnes už schátranej budovy niekdajšieho kultúrneho stánku. "Budova PKO je v katastrofálnom stave, zrelá na zbúranie a mesto nemá peniaze na to, aby budovu zrekonštruovalo," hovorí predsedníčka mestského poslaneckého klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič. Podľa nej by malo na tomto mieste stáť niečo zmysluplné, čo bude pre mesto akceptovateľné a zároveň spraví z nábrežia pekné miesto.

Budovu PKO naďalej bráni predseda Bratislavského klubu Ján Budaj. "Zrejme pod tlakom nejakých okolností ste prešli do defenzívy v tejto veci. Nám tu bude majiteľ pozemku predkladať, čo chce urobiť s našou budovou, s naším majetkom?," hneval sa Budaj.

Vyriešenie sporov

Podľa primátora Nesrovnala by ale súčasné rokovania s Henbury Development mohli smerovať k vyriešeniu súdnych sporov. Tie by v prípade neúspechu mohli mesto stáť nemalé peniaze, spoločnosť totiž od radnice na súde vymáha urovnanie nárokov, práv a pohľadávok za vyše 43 miliónov eur.

Primátor Nesrovnal síce nechcel veľmi komentovať potrebu zachovania či prípadné zbúranie budovy PKO, radšej pozýva na prezentáciu investičného zámeru. No hlavné mesto si podľa neho v tomto území zaslúži moderný priestor hodný 21. storočia, ktorý by nahradil chátrajúcu budovu. "Ak sa podarí nájsť taký projekt, ktorý bude spĺňať stanovené kritéria, tak si myslím, že by to stálo za náhradu," povedal Nesrovnal, no pripomína, že akékoľvek rozhodnutie týkajúce sa PKO musí odobriť mestský parlament. 

Kauza PKO

Kauza búrania PKO sa už ťahá dlhé roky. Predaj pozemkov pod PKO schválilo mestské zastupiteľstvo v júni 2005. Spoločnosť na súde tvrdila, že už pár mesiacov predtým radnicu informovali, že chce na nábreží uskutočniť investičný projekt revitalizácie dunajského nábrežia Riverside City, ktorý podľa tejto spoločnosti predpokladal aj odstránenie stavieb vo vlastníctve mesta na týchto pozemkoch, vrátane budovy PKO.

Investor a mesto v júni 2006 uzatvorili zmluvu o spolupráci, v ktorej vzájomne upravujú svoje práva a povinnosti v súvislosti s odstránením na pozemkoch stojacich stavieb vo vlastníctve mesta. Mesto sa zaviazalo, že do šiestich mesiacov od podpísania tejto zmluvy podá na príslušný stavebný úrad žiadosť o vydanie povolenia na odstránenie stavieb a umožní žalobcovi demolačné práce a odpojenie energií od stavieb.

Stavebné, resp. búracie povolenie bolo vydané, ale mesto podľa investora nesplnilo zmluvné podmienky so zdôvodnením, že musí nájsť adekvátnu náhradu na organizovanie kultúrnych podujatí. Neskôr mesto dostalo výpoveď z nájmu pozemkov k 31. marcu 2009, záväzky si podľa investora nesplnilo. Termín platnosti búracieho povolenia sa viackrát predlžoval. Obe strany uzavreli aj preberací protokol, že mesto odovzdá spoločnosti stavby na pozemku, ten sa menil dodatkami, aby sa v PKO mohli uskutočniť už naplánované akcie.

Dve prehry

Hlavné mesto spor o uznanie platnosti Zmluvy o spolupráci, Preberacieho protokolu a ich dodatkov už dvakrát na okresnom súde prehralo. Investorovi dal vlani v októbri za pravdu aj Krajský súd v Bratislave. Proti rozsudku krajského súdu už nebolo možné sa odvolať, no mesto dostalo možnosť podať dovolanie na najvyšší súd.

Možnosť mesto využilo a na Najvyššom súde Slovenskej republiky sa domáha zamietnutia žaloby spoločnosti Henbury Development alebo zrušenia napadnutého rozsudku a vrátenia veci odvolaciemu súdu na ďalšie konanie.

PKO bude vyzerať inak, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy