Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislavské PKO nahradí City Auditórium
Zdielať na

Bratislavské PKO nahradí City Auditórium

Zdroj: Good Reverend/ilustračné

City Auditórium bude sídliť v zrekonštruovanej historickej budove známej ako Sklad číslo 7.

Bratislavský Park kultúry a oddychu od roku 2010 nahradí nové kultúrne centrum s názvom City Auditórium, ktoré bude sídliť v zrekonštruovanej historickej budove známej ako Sklad číslo 7.

Mesto chce do projektu investovať 130 miliónov korún. Novinárov o tom dnes informovali zástupcovia bratislavského magistrátu a investor stavby. Budova sa nachádza neďaleko novostavby Slovenského národného divadla (SND) na nábreží Dunaja.

Auditórium bude po dokončení súčasťou novej mestskej štvrti Eurovea - Zóna Pribinova, ktorú stavia írsky investor Ballymore Properties.

„Ako sme sa dohodli s pánom primátorom, historická budova bude zakomponovaná do projektu," povedal riaditeľ investičnej spoločnosti Peter Bacon.

Mesto do projektu investuje 130 miliónov korún, pričom počas dvanástich rokov od začiatku prevádzky Auditória za nájom nezaplatí ani korunu. Ďalších dvadsať rokov bude výška nájomného za štvorcový meter 189,96 eur ročne.

„Tú našu časť budeme prevádzkovať sami," povedal bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Nové kultúrne centrum bude mať dve sály, ako aj kaviareň, galériu a reštauráciu s vyhliadkou na mesto. Na streche budovy investor urobí nadstavbu, následne ju pokryje technickou textíliou. Práve tu sa bude nachádzať veľká sála Auditória.

„V polovici budovy táto nadstavba sa pripojí s tretím poschodím, a tak vznikne dvojpodlažný priestor s výškou stropu až osem metrov," povedal architekt projektu Branislav Kaliský. V prípade potreby sa nadstavba môže rozobrať.

Počas prvej etapy rekonštrukcie skladu, ktorá prebiehala od septembra 2007, sa uskutočnili napríklad statické úpravy, obnova fasády, výmena okien a zmena výklopných plošín, ktoré budú slúžiť ako balkóny. Opravili sa tiež trhliny, technické zariadenia a zdvíhacie mechanizmy.

Keďže budova sa nachádza na dunajskom nábreží, boli vybudované aj protipovodňové zásteny.

„Priestory toho prízemia, čiže prvého poschodia zo strany Dunaja, sú ochránené protipovodňovými stenami," dodal Kaliský, podľa ktorého by mali bariéry vydržať aj najväčšie povodne.

Do nových priestorov Auditória by sa malo zmestiť približne tisíc ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy