Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hlasovanie o rodine za vyše šesť miliónov, Slováci rozhodovali v referende
Zdielať na

Hlasovanie o rodine za vyše šesť miliónov, Slováci rozhodovali v referende

BRATISLAVA / Ôsme všeľudové hlasovanie od vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa začalo v sobotu o 7:00. V referende iniciovanom Alianciou za rodinu mohlo hlasovať približne 4,4 milióna občanov Slovenskej republiky v 4 942 hlasovacích miestnostiach až do 22:00.

Tí, ktorí prišli k referendovým urnám, môžu odpovedať na tri otázky:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Výsledky referenda oficiálne vyhlásia v nedeľu 8. februára.

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov.

Referenda sa zúčastnili obyvatelia nielen v mestách, ale i na dedinách:

Právo hlasovať

Podľa zákona o spôsobe vykonania referenda právo hlasovať má každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov.

Občania, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenska, potrebujú na hlasovanie občiansky preukaz. Ak však hlasujú mimo miesta svojho trvalého bydliska, musia okrskovej komisii predložiť aj vopred vybavený hlasovací preukaz, ktorý oprávňuje hlasovať v ľubovoľnom okrsku na Slovensku.

Hlasovať môžu aj občania Slovenskej republiky, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Musia však prísť hlasovať do ľubovoľnej referendovej miestnosti na Slovensku.

Slováci žijúci trvalo v zahraničí sa okrskovej referendovej komisii musia preukázať cestovným dokladom a tá v Registri obyvateľov overí, či nemajú trvalý pobyt v Slovenskej republike.

V referende nemôžu hlasovať tí, ktorým z dôvodu ochrany zdravia ľudí zákonom obmedzili osobnú slobodu, tiež väznení páchatelia obzvlášť závažných zločinov a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony.

Spôsob hlasovania

Občan môže v hlasovaní na každú otázku odpovedať áno, alebo nie napísaním značky "X" do štvorčeka pod “ÁNO“ alebo “NIE“, ktoré sú pod každou otázkou. Posudzuje sa každá odpoveď osobitne. Aj keby bola platná iba jedna z troch je hlasovací lístok platný.

Referendum je platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. Nerozhoduje, či občania hlasovali platne, alebo neplatne, napríklad či vyznačili “X“ do každého z rámčekov, či do žiadneho.

SITA

Rozhodujúci je počet tých, ktorým v sobotu v miestnostiach na hlasovanie vydajú hlasovací lístok. V prípade, že by bolo referendum ako celok platné, tak pri každej otázke budú platné odpovede prijaté väčšinou hlasujúcich.

Predpokladané náklady na referendum sú približne 6,3 milióna eur.

Svoj hlasovací lístok odovzdal aj predseda parlamentu Peter Pellegrini:

Šesť podnetov

Spolu šesť podnetov riešila na svojom rannom rokovaní Ústredná komisia pre referendum Slovenskej republiky. Žiaden z podnetov nebol veľmi vážny.

Ako pre médiá uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová, komisia dostala podnety na posudzovania platnosti hlasovacích lístkov, neaktualizované zoznamy voličov a na delegovanie členov do okrskových komisií.

Posledný podnet upozorňoval na to, že pri niektorých miestnostiach na hlasovanie sa vyskytujú plagáty alebo pútače, ktoré “navádzali občanov na určitý druh hlasovania“.

Referendum je o rodine a sexuálnej výchove:

Od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993 sa uskutočnilo sedem plebiscitov. Zo všeľudových hlasovaní konaných v rokoch 1994, 1997, 1998, 2000, 2003, 2004 a 2010 bolo platné iba jedno, konkrétne referendum zo 16. a 17. mája 2003. Občania v ňom súhlasili s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy