Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Referendum o rodine sa blíži. Treba ju posilniť, myslia si biskupi
Zdielať na

Referendum o rodine sa blíži. Treba ju posilniť, myslia si biskupi

BRATISLAVA / Slovensko čaká 7. februára referendum. Bude sa pýtať na tri otázky schválené ústavným súdom. Odporcovia tvrdia, že je zamerané proti sexuálnym menšinám a že peniaze na referendum budú zbytočne vyhodené. Aktivisti tvrdia, že ide o kľúčový moment v boji za práva rodiny. No a cirkev si myslí, že referendum by nemalo polarizovať spoločnosť.

Referendum by nemalo polarizovať spoločnosť, nie je nábožensky motivované a jeho cieľom nie je boj proti nejakým skupinám obyvateľstva. Aj o tomto hovoril predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský necelé tri týždne pred samotným referendom.

"Konferencia biskupov viackrát opakovala, že chceme aby referendum bolo za niečo. Nikdy nie proti niečomu a niekomu. Takto to vnímame. Boli by sme prekvapení, keby sa trojuholník ohradil voči tomu, že sa niekto pokúša definovať, čo je to štvoruholník," uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Jednu otázku najvyšší súd zamietol

Ústavný súd zamietol jednu zo štyroch otázok referenda na základe nejasnosti. Odporcovia ale tvrdia, že všetky štyri otázky sú nejasné, až zbytočné.

"Ja som si ale doteraz nevšimla, že by iniciátori referenda navrhovali nejaké konkrétne opatrenia, ako rodinám pomôcť. Všetky debaty a materiály kampane sa stále týkajú LGBT skupiny, netýkajú sa konkrétne pomoci rodinám," tvrdí hovorkyňa hnutia Inakosť Jana Jablonická Zezulová.

Rodinu treba posilniť

Biskupi zdieľajú s iniciátormi referenda názor, že právne postavenie rodiny na Slovensku treba posilniť. "Aby podpora ostala tam, kde to naozaj má zmysel. Tam, kde je potenciál poskytovať budúce generácie. My nechceme, aby sa tento potenciál, ktorý je chránený, zvýšená ochrana a štátna podpora rozdrobovala a dostávala sa iným skupinám, ktoré nedávajú potencionál," dodáva Kramara.

Odmietajú tvrdenie, že peniaze na referendum sú vyhodené von oknom. "Je veľmi veľa prorodinných aktivít, ktoré azda aj presahujú množstvo peňazí, o ktorých sa rozpráva v dlhodobej perspektíve. Je nám na srdci ležiaci osud rodín na Slovensku, veľmi nám na tom záleží," dodáva hovorca Konferencie biskupov Slovenska.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy