Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie
Zdielať na

Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

ŠTRASBURG / Znečistenie ovzdušia v Európe stále prekračuje odporúčané hodnoty Svetovej zdravotníckej organizácie. Ak by koncentrácia jemných prachových častíc zodpovedala jej odporúčaniam, mohli by sme v Európskej únii predísť až 250-tisícom zbytočných úmrtí. Európsky parlament aj preto odsúhlasil maximálne znečisťovanie ovzdušia pre každé odvetvie priemyslu.

Nové pravidlá budú dokonca platiť aj pri chove hospodárskych zvierat. "Máme veľký nástroj, ktorý nám umožní naozaj znižovať znečistenie pochádzajúce z priemyslu a pritom zachovať konkurencieschopnosť a modernizovať," uviedol tieňový spravodajca Michal Wiezik.

Spoločná legislatíva pre jemné prachové častice, ako aj maximálne emisie pre strojársky, chemický, či hutnícky priemysel. Europarlament odklepol strop znečistenia pre každé odvetvie. "Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme aj dekarbonizovať priemysel," ozrejmil europoslanec Robert Hajšel. "Potrebujeme, aby Slovensko nebolo odkladiskom starých technológií pre nadnárodné firmy," dodal podpredseda európskeho parlamentu Martin Hojsík.

Europarlament finančne podporí farmárov 

Nové pravidlá zasiahnu aj veľkochovy. Platiť začnú pre veľké farmy ošípaných a hydinu. A teda farmári budú musieť napríklad používať špeciálne krmivá. Komisia však môže v roku 2026 vrátiť emisie hovädzieho dobytka naspäť do smernice. "Preto sme hlasovali proti, lebo si myslíme že by sme mali obmedzovať takto poľnohospodárstvo na Slovensku a väčšie farmy, ktoré nás sa týkajú, čo sa týka hovädzieho dobytka, kuriat a hydina ako takej," priblížila europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová.

Pre začínajúcich farmárov zároveň europarlament odklepol aj novú formu podpory. "Je to až 100 tisícová dotácia v eurách a ďalej ešte každý rok na to ešte môžu dostať 100-tisíc eur na svoju farmu," doplnil europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy