Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hlasovalo sa o budúcnosti našich potravín. Europoslanec Jozef Mihál je kritický
Zdielať na

Hlasovalo sa o budúcnosti našich potravín. Europoslanec Jozef Mihál je kritický

BRATISLAVA / Sú geneticky modifikované potraviny bezpečné? V Europarlamente sa schválila legislatíva, ktorá novými pravidlami ovplyvní produkciu potravín aj na Slovensku. O novinkách v Europarlamente v Ranných novinách porozprával europoslanec Jozef Mihál.

​Hlasovalo sa o geneticky modifikovaných potravinách, ktoré dostali nové pravidlá. Viete stručne vysvetliť, o čo ide? 

Ide o to, že sa na trh dostáva nový variant geneticky modifikovaných potravín NGT, ktoré sa snažia presadiť niektorí výrobcovia. Práve o tom hovoril Európsky parlament na poslednom zasadnutí v Štrasburgu a budú o tom ešte hovoriť ministri poľnohospodárstva, na ktorých bude záležať, ako tá výsledná legislatíva bude vyzerať. Jednoducho povedané, hlasovalo sa o tom, čo budeme my, občania, v budúcnosti jesť.

Čo to môže znamenať pre našich potravinárov a výrobcov potravín?

Tieto techniky sú odôvodňované vyššou efektívnosťou pri pestovaní potravín. Vraj to bude ekologickejšie a bude potrebných aj menej hnojív, ale problém je ten, že tie štúdie nie sú dotiahnuté dokonca. Je málo vedeckých dôkazov, aby sa táto legislatíva mohla prijímať. Mohlo sa trochu počkať a aj ten postup by mal byť opatrnejší. Ako som si to priateľské pracovné prostredie naposledy pochvaľoval, tak okrem toho sa po Europarlamente po chodbách potuluje priveľa lobistov, ktorí presadzujú svoje záujmy. Europarlament tesnou väčšinou zahlasoval za túto legislatívu.

Napríklad Slovensko tú legislatívu na svojom území nemôže zastaviť. Budeme musieť rešpektovať to, že sa tu vyskytnú územia, kde sa budú pestovať tieto geneticky modifikované potraviny. To môže byť nebezpečné nielen pre ľudí, ale pre celý ekosystém. 

Príkladom by mohli byť aj Spojené štáty americké. Tam nová legislatíva vyslovene ovplyvnila farmárov, ktorí teraz musia nakupovať len od istých dodávateľov. To by sa mohlo stať aj u nás na Slovensku?

Presne tak. Pokriví to aj samotný poľnohospodársky trh a pár výrobcov si bude mädliť ruky, lebo na tom úžasne zarobia. Druhí na to aj finančne doplatia.

Pozrite si druhú časť rozhovoru s europoslancom Jozefom Mihálom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy