Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Práva detí sa musia oveľa viac dodržiavať. Europoslanci pre nich chcú ukotviť novú legislatívu
Zdielať na

Práva detí sa musia oveľa viac dodržiavať. Europoslanci pre nich chcú ukotviť novú legislatívu

ŠTRASBURG / Práva detí sa musia oveľa viac dodržiavať. Vyhlásil to Európsky parlament, ktorému sa nepáči trend posledných rokov. Takmer každé štvrté dieťa žijúce v Európskej únii je ohrozené chudobu a sociálnym vylúčením. Ku vzdelaniu či adekvátnej zdravotnej starostlivosti nemajú ani zďaleka rovnaký prístup všetky deti.

Deti musia mať ďaleko väčšiu ochranu. Europoslanci pre nich chcú ukotviť legislatívu pod názvom Záruky pre deti. "V rámci Európskej únie je až 18 miliónov detí, ktoré žijú na hranici chudoby. Niektoré z nich sa už prepadli do chudoby. To sú milióny detí, ktoré žijú v katastrofálnych podmienkach," priblížila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko, RE).

Sú to deti, ktoré nemajú prístup ku kvalitnému jedlu, predškolskej výchove, vzdelávaniu či primeranému bývaniu. "Dobrý a ľahký prístup ku zdravotnej starostlivosti. Aj táto garancia pre deti by toto mala zabezpečiť," uviedol europoslanec Robert Hajšel (SD).

Nielen na osvedčený program - jedno zdravé jedlo každý školský deň - pôjdu milióny z eurofondov. Zníženie nerovností naprieč EÚ si europarlament odhlasoval ako záväzok. "Ničím sa neprevinili, len tým že sa narodili v rómskych osadách, v chudobe. Tak jednoducho trpia celý život, lebo nemajú prístup ku kvalitnému vzdelaniu," ozrejmil europoslanec Peter Pollák (Slovensko, EPP). "Nie sú to len deti, ktoré žijú v rómskych osadách. Sú to napríklad aj deti jednorodičovských domácností," doplnila Nicholsonová.

Z nového európskeho sociálneho fondu budú môcť čerpať členské krajiny nateraz až 20 miliárd eur. Platiť sa z neho bude prístup ku kvalitnej predškolskej výchove, jedlu či zdravotnej starostlivosti. Zároveň ale v rámci novej ochrany detí odobrujú europoslanci aj väčšiu zodpovednosť sociálnych sietí. "V tom reálnom živote chránime oveľa viac deti a mladých ľudí do 18 rokov, to isté musíme urobiť aj v online priestore," zdôraznil europoslanec Vladimír Bilčík (EPP).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy