Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ľudia bez domova čelia počas zimy náročným podmienkam. Ako im pomôcť?
Zdielať na

Ľudia bez domova čelia počas zimy náročným podmienkam. Ako im pomôcť?

BRATISLAVA / V uliciach hlavného mesta žije bez tepla domova až 4-tisíc ľudí. Skúšaní sú najmä teraz počas zimy, kedy musia čeliť náročným podmienkam. Mestskí policajti hovoria o desiatkach prípadoch, ktoré si dokonca vyžiadali aj zásah záchranárov. Nachádzajú ich totiž často vo veľmi zlom zdravotnom stave.

Ako to vyzerá priamo v teréne, sme sa boli pozrieť spoločne s hliadkou z bratislavskej Petržalky. S policajtmi sme prechádzali miesta, kde sa najčastejšie zdržiavajú ľudia bez domova. Mestskí policajti im na pomoc priniesli deky aj spacáky. V prípade potreby mali k dispozícii aj ďalšie materiálne veci. "Hliadky MsP spolu s pracovníkmi Mestského terénneho tímu cez deň aj v noci monitorujú čo najviac verejných priestranstiev. Často nachádzame ľudí bez domova vo veľmi zlom zdravotnom stave," informovala Barbora Krajčovičová, hovorkyňa Mestskej polície Bratislava.

Včasným poskytnutím prvej pomoci im pritom dokážu zachrániť život aj všímaví občania. Dôležité je nebáť sa, osloviť ich a zistiť, či potrebujú pomoc. Ďalším krokom je zhodnotenie situácie - a teda, či treba volať aj záchranku. "Následne sa volajúci riadi pokynmi operátora linky tiesňového volania na základe zdravotného stavu postihnutej osoby. V takýchto zimných mesiacoch je potrebné myslieť aj na možné podchladenie," priblížil Viliam Sládek, hlavný operátor Záchrannej zdravotnej služby.

Ďalšou prioritou je preto zabezpečiť tepelný komfort - a to až do príchodu záchranárov. "Najčastejšie na to môžeme použiť izotermickú fóliu, ktorá je súčasťou každej auto lekárničky. Ak ju nemáme k dispozícii, môžeme použiť aj napríklad deku," uviedol Sládek. "Ak sa obávate, že by ste človeku v núdzi nedokázali pomôcť sami, tak bezodkladne kontaktujte linku 159," doplnila Krajčovičová.

Ak nejde o naliehavý prípad, človeka bez domova možno nasmerovať aj na niektorú z neziskových organizácií. Niektoré z nich napríklad ponúkajú aj služby nocľahární. "Tam okrem postele dostanú teplú polievku na večeru, raňajky, teplý čaj. Vedia sa tam osprchovať, je tam teplé oblečenie. Sú tam sociálni pracovníci, ktorí im môžu vybaviť nejakú prácu," priblížil Jozef Kákoš, riaditeľ Depaul Slovensku.

Vstupenkou je pritom len symbolické euro. Dvere majú otvorené dokonca aj tí, ktorí prídu pod vplyvom alkoholu. "Tak ako sme doteraz nikoho spred brán nocľahárne neotočili a ubytovali všetkých, ktorí prišli, tak to zvládneme takto aj túto zimu," uzavrel Kákoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy