Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rýchlo sa zadlžujeme a často aj nevýhodne. Toto sú riešenia europoslancov
Zdielať na

Rýchlo sa zadlžujeme a často aj nevýhodne. Toto sú riešenia europoslancov

ŠTRASBURG/BRATISLAVA / Slováci sú omnoho viac zadlžení ako obyvatelia okolitých krajín. Zadlžujeme sa trikrát rýchlejšie ako zarábame. Ochranu spotrebiteľa ale už začal riešiť Európsky parlament na európskej úrovni. Ak si budeme chcieť požičať, čakajú nás nové podmienky.

Na cestu neúmerného zadlžovania sa podľa neho vybralo už príliš veľa ľudí. Po novom budú mať napríklad spotrebitelia právo odstúpiť od zmluvy o úvere do 14 dní, a to bez uvedenia dôvodu. "Nízkopríjmové domácnosti sú ohrozované takými veľmi ľúbivými motívmi, ktoré dávajú banky, a to - kúp si teraz a zaplatíš neskôr,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel (SD)

Riešením má byť priestor na rozmyslenie

Europoslanci chcú, aby si to novozadĺžený spotrebiteľ mohol ešte rozmyslieť. Nové pravidlá sa budú vzťahovať na úvery do 100-tisíc eur. Zavádzajú sa tiež stropy poplatkov, pretože sa až príliš rozmohli práve tie "skryté". "Prichádzajú aj nekalé praktiky, ktoré priamo môžu spôsobiť finančný kolaps mnohých najchudobnejších ľudí žijúcich aj na Slovensku,“ tvrdí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). Vyjadril sa aj europoslanec Martin Hojsík (PS, RE): "Aby boli chránení takpovediac pred predátorskými praktikami, ktoré sa ešte stále vyskytujú.“

Zmena nastane aj pre vyliečených z ťažkej choroby

Predčasné splatenie úveru za minimálny poplatok bude musieť byť samozrejmosťou naprieč úniou. "Potrebujeme nastaviť mantinely kreditným spoločnostiam, aby nepostupovali agresívne,“ povedal europoslanec Vladimír Bilčík (Demokrati, EPP). Po novom prichádza aj takzvané právo na zabudnutie. Napríklad ľudia, ktorí sa vyliečili z rakoviny a chcú si vziať úver či životné poistenie, nebudú už môcť byť po určitom časovom období znevýhodňovaní. "Aby po 10-tich rokoch toto ich zdravotné ochorenie bolo zabudnuté. Aby sa to s ním nenieslo až do konca života,“ vysvetlila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy