Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Arménsko vyzvalo OSN, aby do Karabachu vyslala misiu na monitorovanie práv
Zdielať na

Arménsko vyzvalo OSN, aby do Karabachu vyslala misiu na monitorovanie práv

Archívna reportáž

NÁHORNÝ KARABACH / Po vojenskej ofenzíve Azerbajdžanu v Náhornom Karabachu požaduje teraz Arménsko od OSN, aby vyslalo misiu na zaistenie bezpečnosti etnických Arménov. Až 120-tisíc z nich chce odísť do exilu z obáv pred perzekúciou.

​Mirzojan na pôde OSN obvinil Azerbajdžan z plánovania etnických čistiek v Náhornom Karabachu. OSN by podľa neho mala okamžite poslať do regiónu misiu na monitorovanie a posúdenie situácie v oblasti ľudských práv, humanitárnej a bezpečnostnej situácie na mieste. Azerbajdžanský minister zahraničných vecí Džejhun Bajramov v ten istý deň na Valnom zhromaždení OSN uviedol, že jeho krajina bude Arménov v Náhornom Karabachu rešpektovať. "Chcel by som zopakovať, že Azerbajdžan je odhodlaný reintegrovať etnických Arménov žijúcich v karabašskej oblasti Azerbajdžanu ako rovnocenných občanov," povedal Bajramov. "Naďalej pevne veríme, že pre Azerbajdžan aj Arménsko existuje historická príležitosť na nadviazanie dobrých susedských vzťahov a mierové spolužitie," dodal azerbajdžanský minister.

​Azerbajdžan začal 19. septembra ostreľovať Náhorný Karabach v rámci "protiteroristickej operácie", ktorej cieľom malo byť "nastolenie ústavného poriadku". Voči arménskym separatistom boli azerbajdžanské jednotky vo vojenskej presile. Separatisti sa v priebehu nasledujúceho dňa vzdali. V súčasnosti panujú obavy, že množstvo z nich bude vyhnaných z domovov a v prípade, že v oblasti zostanú, budú terčom násilia zo strany Azerbajdžanu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy