Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Okresné mesto bez kanalizácie? Na Slovensku realita aj v 21. storočí
Zdielať na

Okresné mesto bez kanalizácie? Na Slovensku realita aj v 21. storočí

PEZINOK / V okresom meste Pezinok, kde žije viac ako 22-tisíc obyvateľov, ešte stále nemajú všetci kanalizáciu. Trpí tým mestská časť Grinava, ktorú približne pred 50 rokmi pripojili k Pezinku. Podľa miestnych obyvateľov však na nich mesto stále zabúda.

V Pezinku v miestnej časti Grinava doteraz nemajú kanalizáciu. Ľudia sú odkázaní na žumpy. Vodovod im postavili v roku 1971 v minulom storočí. Niekoľko rokov potom ich pričlenili k Pezinku. "Tým akoby sme stratili také možnosti sa starať o veci, ako je kanalizácia," uviedla poslankyňa mestského zastupiteľstva mesta Pezinok Eva Pilátová.

Kým v okolitých obciach stavali kanalizácie, Grinavčania sa na to len mohli pozerať. Keď sa pred dvomi rokmi začali práce na kanalizácii na hlavnej ulici, boli veľmi šťastní. "Nie je skolaudovaná ani tá prvá etapa, ktorá pokrývala čiastočne hlavnú ulicu. Nebudem tajiť, ľudia sú veľmi nahnevaní," povedala poslankyňa. Grinavčania tvrdia, že kanalizáciu stavali len na hlavnej ceste, ale na bočných cestách nič nerobili. "Celková dĺžka vybudovanej kanalizácie prvej etapy je 2 188 metrov a investícia stála viac ako 2,6 milióna eur," uviedol Peter Podstupka, hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS).

Primátor Pezinka je optimistický

Podľa BVS celková stavba má päť častí, každá časť má dve etapy v celkovej dĺžke takmer 10 kilometrov. "S bratislavskou vodárenskou spoločnosťou mesto pravidelne komunikuje, a verím, že všetky plány, ktoré sme si spoločne dali, sa budú napĺňať," tvrdí primátor mesta Pezinok Roman Mács. Čakanie na kanalizáciu, ktorú nevedno kedy dokončia, pre ľudí znamená ďalšie dlhé roky vyvážať žumpy za nemálo peňazí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy