Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Elektromobily prvýkrát prevalcovali klasické naftiaky. Slovensko ale zaostáva
Zdielať na

Elektromobily prvýkrát prevalcovali klasické naftiaky. Slovensko ale zaostáva

BRATISLAVA / Elektrické autá prvýkrát prevalcovali klasické naftové. V Európskej únii stále rastie ich predaj a čísla za prvý polrok 2023 hovoria jasnou rečou. Teda aspoň v západnej časti Európy. Východná, špeciálne Slovensko, zaostáva ako v predaji, tak aj v infraštruktúre.

Čísla neklamú a ukázali, že​ predaj elektromobilov bol v júni v EÚ prvýkrát v histórii vyšší ako predaj áut na dieselový pohon. Z celkového koláča si vozidlá na čisto elektrický pohon ukrojili cez 15 percent, kým dieselové autá skoro o dve menej. Najviac sa naďalej predáva benzínových automobilov, ktoré tvoria cez 36 percent. 

​Predaj elektrických áut rastie aj u nás, sú to ale iné cifry ako na západe. "Sú krajiny, ktoré začínajú trojkou, napríklad Škandinávske krajiny dosahujú 30 percentný podiel. Potom sú tu krajiny, ktoré začínajú tou pomyselnou dvojkou, tam je aj Slovensko. Žiaľ, chýba nám jeden rad, namiesto tých tridsiatich sa pohybujeme na úrovni 2,4 percenta," uviedol Pavol Prepiak, viceprezident ZAP SR.

Slovensko nezaostáva len v predaji, ale aj v infraštruktúre. Europarlament pritom len minulý týždeň odklepol novelu o povinnosti elektro nabíjacích staníc každých 60 km hlavných cestných ťahov do roku 2026. "Slovensko pripravilo do plánu odolnosti a obnovy alokáciu približne 50 miliónov eur, ktoré sa majú využiť práve na dobeh tej infraštruktúry," priblížil Prepiak.

​Na základe našich dlhoročných skúseností s eurofondmi však prevláda skepsa, či to dáme. "Môže byť čiernou dierou pre elektromobilitu, kde nás ostatní budú obchádzať," uviedol europoslanec Martin Hojsík (PS, RE).

Keby sa to u nás aj nejakým zázrakom podarilo, ďalší europoslanci dodávajú, že by nám tá elektro infraštruktúra vlastne mohla byť na dve veci. "Aby sa nestalo, že postavíme niekde nabíjacie stanice, ktoré sa nebudú využívať," uviedol europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). Teda aspoň do momentu, kým budú elektro autá pre Slovákov jednoducho drahé. Smerovanie je pritom dané a po roku 2035 v EÚ nové auto so spaľovacím motorom jednoducho nekúpite.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy