Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Neverte všetkému. Odborníci vyvracajú hoax o obchodovaní s orgánmi na Ukrajine
Zdielať na

Neverte všetkému. Odborníci vyvracajú hoax o obchodovaní s orgánmi na Ukrajine

BRATISLAVA / Niektorí influenceri dokážu pre viac tzv. lajkov zverejňovať príspevky, ktorým možno ani sami neveria. Jednou z nich je na sociálnych sieťach a polícii známa Slovenka, ktorá pravidelne šíri nepravdivé a nenávistné komentáre. Jej videá, v ktorých sa potrebuje vyjadrovať takmer k všetkým aktuálnym témam, vo veľkom zdieľajú ľudia. Pritom tieto jej videá môžu napĺňať skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy. Upozorňujeme, že video v článku nie je vhodné pre maloleté osoby.

Aktuálne sa po sociálnych sieťach opätovne šíri jedno z videí influencerky, v ktorom tvrdí, že na Ukrajine sa obchoduje s orgánmi. Ako dôkaz prikladá video s mŕtvymi.

"Obchodovanie s orgánmi na Ukrajine je veľmi známe. Dokonca bol o tom natočený dokument, takže posúďte sami pravdivosť videa," vyjadrila sa na svojom profile Andrea Koreňová. Z morálneho hľadiska nemôžeme zverejniť nerozostrené video. Na záberoch sú roztrhané telá pravdepodobne obetí vojny. Niektoré sú už v hnilobnom procese. Influencerky sme sa opýtali, na základe čoho prezentovala video ako obchodovanie s orgánmi, či má znalosti z medicíny alebo s procesom transplantácie.

"Čisto hypoteticky – pokiaľ by video, ktoré slobodne putuje internetom, nebolo pravdivé, vylučuje to nekompromisný fakt, že sa to naozaj deje? Vylučuje to nesporne známe fakty o obchodovaní s orgánmi na Ukrajine? Odpoveď poznáte. Viete, pravosť videa neviem zaručiť. Taktiež to netvrdím vo videu. Video sa ku mne dostalo cez mnoho ľudí. Berte to ako film, ktorý bol natočený," uviedla v stanovisku.

Autorka naráža na dianie vo svete, keď v mnohých krajinách, pred 12 rokmi aj na Ukrajine, darovali ľudia v núdzi za peniaze niektoré svoje orgány, napríklad jednu obličku. Avšak pred operáciou aj po nej boli živí.

"Každý rozumný človek vie posúdiť hodnovernosť a pravosť. Chirurg možno povie, že takto sa orgány nerežú, proukrajinský človek to zaprie, proruský človek to bude pokladať za pravdivé, naivný človek tiež, rozumný sa zamyslí a dohľadá si fakty," pokračovala v stanovisku. Aby sme autorke a ostatným, ktorí bez rozmyslu zdieľajú podobné príspevky, dopomohli s dohľadaním faktov a dovzdelaním sa, oslovili sme odborníkov.

"To video vyzerá ako nejaká nemocnica, kde prichádzajú masovo ťažko zranení ľudia s devastačnými poraneniami. Niektoré tie telá, ktoré vidieť na tom zábere, napriek nie veľkej kvalite toho záznamu, vyzerajú ako po pitve. Na niektorých z tých tiel vidieť už posmrtné zmeny, ktoré majú charakter aj neskorých posmrtných zmien," vyjadril sa súdny lekár Peter Kováč.

"Jednoznačne aj z tých oblečení personálu, z tých overalov a z tých stolíkov so vzorkami vychádza, že sa tam vykonávajú nejaké forenzné úkony, po odhalení nejakého nálezu mŕtvych tiel a vôbec to nemá nič spoločné s transplantáciami, ale s pitevnými úkonmi," opísal súdny znalec Martin Balko. V takomto prostredí nie je možné odoberať orgány. Tie sa nedajú odobrať a odložiť do chladničky na "horšie časy". Keď sa orgán vyoperuje, musí byť vo veľmi krátkom čase voperovaný pacientovi.

"Rádovo do niekoľkých hodín. Na celom odbere participuje mnoho lekárov. Často je to 300, 400 aj viac zdravotníckych pracovníkov. Tieto orgány musia byť uchované a prekrvené až do posledného momentu, kým sa odoberú," informoval Martin Chrastina, hlavný transplantačný koordinátor MZ SR. Štandardný odber orgánov od darcu, prevažne pacienta s mŕtvym mozgom prebieha ako extrémne náročná operácia, ktorá sa vykonáva v supersterilnom prostredí. Zároveň darca musí prejsť mnohými testami.

"Bez týchto vyšetrení je tento orgán NEPOUŽITEĽNÝ na transplantačné účely. To sú vyšetrenia, ktoré sa robia navyše v urgentnom režime, v extrémnej časovej tiesni. Je nemysliteľné, aby boli robené inde ako v špeciálnej, super vybavenej nemocnici," dodal Chrastina. Ľudia, ktorí bažia po veľkej sledovanosti by si mali najprv informácie dôkladne preveriť u skutočných odborníkov, pretože tak ako tejto dáme, na ktorej príspevky už polícia neraz upozorňovala, môže aj ostatným hroziť pobyt za mrežami. "Ak niekto šíri takéto správy, kde hovorí, že sa odoberajú orgány, môže to napĺňať až skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy," avizoval Peter Kováč, súdny lekár a advokát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy