Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kokosový repelent účinný proti kliešťom. Slovenské gymnazistky vyhrali zlatú medailu
Zdielať na

Kokosový repelent účinný proti kliešťom. Slovenské gymnazistky vyhrali zlatú medailu

PREŠOV / Nevídaný úspech dosiahli dve gymnazistky z Prešova. Laura a Natália získali so svojím repelentom zlatú medailu na celosvetovej olympiáde mladých vedcov. Kým sa dostali k pokusom, museli pracovať v teréne, teda vlastnoručne nachytať viac ako 1 600 kliešťov. Vďaka tomu prišli na to, že je síce pravdou, že kliešťom nevoňajú citrusové vône, no ešte viac im prekáža kokosový olej. Po úspechu v celosvetovej súťaži majú aj jedno ponaučenie. Nabudúce si svoj objav dajú najprv patentovať.

​Výskum začali vlani v septembri. Kým sa dopracovali k prvým relevantným výsledkom, hodným súťažného výrobku v celosvetovej súťaži v New Yorku, trvalo to niekoľko mesiacov. Počas laboratórnych pokusov skúšali gymnazistky svoj repelent na spolužiakoch, ale najmä na vlastnom tele. So skutočnými kliešťami.

Vlastnoručne ich nazbierali v lesoch v okolí Košíc a Prešova. Ako prvé otestovali rôzne citrusové vône. Napokon siahli aj po vôni kokosu. Vtedy sa kliešte akoby dali na ústup. "Najprv sme testovali šampóny a potom voňavky," povedala žiačka gymnázia Ján Adama Raymana Natália Ivanecká. "Sme natrafili na kokosovú vôňu a zrazu tie kliešte začali padať," dodala gymnazistka Laura Kleinová.

"Keď niekto nemá nejaký repelent po ruke, tak sa má natrieť kokosovým olejom," vyjadrila sa Natália Ivanecká. Gymnazistky chcú dosiahnuť, aby to bolo v lepšej kvalite roztierateľného krému a spustiť jeho výrobu a predaj. Aby z toho mohol byť kozmeticky výrobok, malo by to mať nielen repelentný účinok, ale aj príjemnú vôňu. No patentovať si už ho nemôžu dať.

"Ten daný produkt nemôže byť nikde zverejnený predtým, než sa dá patentovať," informovala žiačka gymnázia Laura Kleinová. Súčasťou zlatej medaily je aj možnosť študovať na prestížnom inštitúte v Amerike. Dievčatá nad tým vážne uvažujú. Motiváciou je aj štipendium vo výške 25-tisíc dolárov pre každú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy