Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Európa musí čeliť hrozbám umelej inteligencie. EÚ chce jej využívanie regulovať
Zdielať na

Európa musí čeliť hrozbám umelej inteligencie. EÚ chce jej využívanie regulovať

ŠTRASBURG / Podľa europoslancov nám pod pokrievkou tlie rozbuška, ktorá môže sledovať ľudí, vydávať sa za niekoho iného, vytvárať fotky a videá, ktoré vyzerajú ako skutočné. Hovoria o umelej inteligencii. Zneužitie tejto najmodernejšej technológie môže byť také rozsiahle, že Európska únia vytvára reguláciu na jej využívanie.

Podľa europoslancov nám pod pokrievkou tlie rozbuška, ktorá môže sledovať ľudí, vydávať sa za niekoho iného, vytvárať fotky a videá, ktoré vyzerajú ako skutočné. Hovoria o umelej inteligencii. Zneužitie tejto najmodernejšej technológie môže byť také rozsiahle, že Európska únia vytvára reguláciu na jej využívanie.

Využívanie umelej inteligencie musí mať jasné štandardy. Európsky parlament už nastavuje pravidlá jej využívania. "Tou prvou kategóriou je neakceptovateľné riziko, alebo umelá inteligencia, ktorá bude v podstate zakázaná,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Hovoríme o tej, ktorá bude automaticky rozpoznávať tváre na verejných miestach. Podľa europoslancov ide o zásah do súkromia. "Dochádza k tomu na niektorých letiskách, alebo dochádza k tomu v autách, vo verejnej doprave, vôbec na verejnosti,“ doplnil europoslanec Robert Hajšel (SD).

Zavedie sa tiež povinnosť informovať, že niečo vytvorila umelá inteligencia. Rozlíšiť medzi skutočným videom, fotkou a jej výtvorom sa pre človeka stáva prakticky nemožné. "Mnohí zlí ľudia môžu práve umelú inteligenciu zneužiť napríklad na šírenie dezinformácií,“ priblížil europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). "Aby umelá inteligencia slúžila nám a nie, aby sme my slúžili umelej inteligencii,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Aj podľa talianskeho europoslanca túto legislatívu musíme prijať, pretože dôsledky novej éry neregulovanej umelej inteligencie si podľa neho nevieme v súčasnosti predstaviť. "Nachádzame sa na pokraji, musíme mať legislatívu, ktorá musí odolať času,“ uviedol europoslanec Brando Benifei (SD). "Investujeme do nej dramaticky menej než sa investuje v Spojených štátoch alebo v Číne,“ uzavrel europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy