Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pozor na falošné cestovné kancelárie. Ich počet stále stúpa
Zdielať na

Pozor na falošné cestovné kancelárie. Ich počet stále stúpa

BRATISLAVA / Slováci aj tento rok vo veľkom míňajú peniaze na dovolenky. Plánujú cestovať nielen do cudziny k moru, ale dovolenkovať aj v rámci Slovenska. Cestovné agentúry a kancelárie sa tešia, že zažijú ruch, aký tu bol pred pandémiou. Na druhej strane varujú dovolenkárov pred nárastom rizikových cestoviek a hrozbou, že prídu o peniaze. Odporúčajú ako prvé zistiť si, či je cestovná kancelária poistená proti úpadku. Ľahko sa to dá zistiť na stránke Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Rok 2019 bol pre cestovky historicky najúspešnejší a tento by ho mohol prinajmenšom dobehnúť. "Tento rok ak neprekonáme, tak vyrovnáme 2019. Záujem je ozaj veľký, ľudia majú záujem cestovať k moru," povedal Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Už pred pandémiou ľudia začali objavovať Slovensko a zostalo tak doteraz. Zvýšený cestovný ruch v tomto roku predpokladá letecká doprava.

"Očakávame 30 % nárast oproti minulému roku," avizoval Dušan Keketi, generálny riaditeľ bratislavského Letiska M. R. Štefánika. Pripravujú sa na to a okrem iného už to bude jednoduchšie s letiskovým parkovaním. Dodal, že: "bude možné online parkovanie".

Zvýšený záujem o cestovanie však prináša aj zvýšené riziko pre dovolenkárov. Nie raz sa už stalo, že zákazníci zaplatili lacnú dovolenku, no keď malo prísť k odletu, cestovka zmizla, nedalo sa nikomu dovolať a ľudia zostali doma ľahší o niekoľko stovák eur.

"Ľudia nakupujú, dajú dopredu peniaze, mali sme prípad, ktorý sa skončil na polícii," informovala riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová. Niektoré cestovky skutočne využívajú nekalé praktiky, iné zamlčia, že nemajú napríklad povinné poistenie proti úpadku. Roman Berkes dodal, že: "prišli sme na to, že takých subjektov je až 70".

Podľa zákona každý, kto organizuje zájazdy, musí mať poistenie proti úpadku a certifikát o tom má byť dostupný klientovi. Najjednoduchšie je cestovnú kanceláriu preveriť priamo na stránke SOI. Nadežda Machútová povedala, že: "to je prvý klik, ktorý by každý mal urobiť. Overiť si kanceláriu cez našu stránku, aby mal istotu." Na stránke je údaj o tom, či má poistenie a dokedy, ale rovnako aj prípadný zákaz predaja zájazdov. Najväčším rizikom sú cestovky mimo EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy