Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslanec Šimečka: Balíček Fit for 55 bude veľkým krokom k zelenšej Európe
Zdielať na

Europoslanec Šimečka: Balíček Fit for 55 bude veľkým krokom k zelenšej Európe

BRATISLAVA / V štúdiu Ranných novín TV JOJ moderátori privítali europoslanca a podpredsedu Európskeho parlamentu Michala Šimečku (PS, RE). Čo je nové a aktuálne na pôde europarlamentu? Aké témy tam rezonujú?

​​Európa aj Slovensko by mali byť už o pár rokov menej znečistené a zelenšie v porovnaní s minulosťou. Má to zaručiť nová európska legislatíva, ktorú na uplynulej schôdzi prijal Európsky parlament, známa ako balíček Fit for 55. Čo tento balík prinesie? A čo znamená pre ľudí na Slovensku?

Bude to veľký krok smerom k zelenšej Európe a zdravší život pre nás všetkých. Je to zvláštne, keď človek príde z Bruselu na Slovensko a vidí, čo všetko sa rieši v slovenskom parlamente, pritom v európskom parlamente vidím, že všetky vlády sa sústreďujú na tú najväčšiu výzvu, ktorá nás čaká, a to je to, ako zvládnuť klimatickú krízu. Ako aj pre náš priemysel, pre našich spotrebiteľov a občanov vyťažiť čo najviac. Presne o tomto je aj ten nový veľký legislatívny balík, ktorý sme schválili na poslednej plenárnej schôdzi. Má znamenať nielen menej emisií, ale zároveň aj viac peňazí pre Slovensko a na investície do zelenej energie, aby sme mali udržateľnú budúcnosť.

Malo by to byť až o 55 percent v porovnaní napríklad s rokom 1990, teda do roku 2030. K tomu sa zaväzuje táto výzva, ale balíček obsahuje aj iné záležitosti. Pomôže teda zvrátiť klimatickú krízu? Lebo to je cieľom.

To je cieľom samo o sebe. Samozrejme, to nepomôže, pretože klimatická kríza je niečo, s čím sa musí popasovať celý svet – najmä veľkí znečisťovatelia ako Čína alebo Spojené štáty. Ten trend nie je dobrý. Potrebujeme dostať ohrievanie planéty na úroveň pod 1,5 percenta – to je náš záväzok aj z Parížskej klimatickej dohody. Európa je v tomto najambicióznejšia. Zníženie emisií o 30 percent plus uhlíková neutralita v roku 2055 je veľký cieľ a Európa by sa v tomto dostala na čelo celého sveta. Myslím si, že je to správne, pretože EÚ je veľký trh, jeden z najsilnejších na svete. A keď sa týmto smerom budeme hýbať my, tak to môže potom ovplyvniť aj Čínu, aj Spojené štáty a postupne to môže zmeniť ekonomiku na celej planéte.

Môže postupne – to sú správne slovíčka. Keď sa tí ostatní nezapoja, tak Európa sa síce bude môcť pochváliť, že je zelená, ale ovplyvní to hospodárstvo a celkovú ekonomiku EÚ, a to nemusí byť dobré pre nás, ak na takéto tempo nenabehnú aj tie ostatné krajiny. Nehovoriac o tom, čo to urobí pre planétu. Súčasťou novej legislatívy je aj reforma systému obchodovania s emisiami. Mnohí ani netušia, že takéto obchodovanie existuje. Je to zložitá téma. Dá sa to v krátkosti vysvetliť a ako to ovplyvní ľudí možno aj na Slovensku? Tá zmena obchodovania s nimi.

Je to komplikované. Základný princíp je taký, že tí, čo najviac znečisťujú – často sú to veľké firmy – musia za to platiť. Potom z tých peňazí, ktoré spoločne vyberieme od najväčších znečisťovateľov, vieme kompenzovať dosahy na najzraniteľnejších. Či už na tej európskej, alebo slovenskej úrovni. Reforma obchodu s emisiami znamená, že viac veľkých firiem bude musieť platiť za to, že vypúšťajú škodlivé látky, a tým činom budeme mať viac peňazí na pomoc tým, ktorí sa nemôžu sami prispôsobiť novým nárokom, napríklad na neutrálne vykurovanie alebo všetky veci, ktoré nás čakajú. Bude to takmer 90 miliárd eur, ktoré budú k dispozícii v európskom balíku. Z neho pôjde veľká časť aj Slovensku a budeme môcť pomôcť práve tým domácnostiam, stredným a malým podnikom, ktoré to môže postihnúť. Je to citlivé, a preto je dôležité, aby to bolo spravodlivé.

Pokračovanie rozhovoru s Michalom Šimečkom si môžete pozrieť vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy