Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Riaditeľ kancelárie EP na Slovensku: Viac ako 70 % ľudí uznáva, že Slovensko benefituje z členstva v EÚ
Zdielať na

Riaditeľ kancelárie EP na Slovensku: Viac ako 70 % ľudí uznáva, že Slovensko benefituje z členstva v EÚ

BRATISLAVA / Deň Európy sa blíži a pri tejto príležitosti vás Európsky parlament pozýva, aby ste sa zapojili do najrôznejších aktivít, ktoré budú prebiehať v členských štátoch EÚ, ako aj v samotnom sídle Európskeho parlamentu. Konkrétne v Bruseli 6. mája a v Štrasburgu 13. mája. O tom, čo je deň Európy, prečo ho oslavujeme a ako tie oslavy budú na Slovensku vyzerať, v Ranných novinách TV JOJ porozprával Róbert Sermek, riaditeľ kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku.

Deň Európy si pripomíname 9. mája a spája sa so Schumanovou deklaráciou"Táto deklarácia bolo významné vyhlásenie bývalého francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana. Ten v povojnovom období navrhol niečo, čo bolo vtedy nemysliteľné. Išlo o spoluprácu krajín v oblasti výroby uhlia a ocele. To sú dve komodity, ktoré sú kľúčové pre vedenie vojny. Bolo to tesne po vojne a vlastne Nemecko a Francúzsko začali spolupracovať v tejto kľúčovej oblasti. To položilo základy tej budúcej spolupráce viacerých európskych štátov. Taktiež to zabránilo vojnám na dlhé desaťročia a položilo základy Európskej únie takej, akú ju dnes poznáme," vysvetlil Róbert Sermek.

Vtedy ešte nikto netušil, že aj Slovensko bude členom únie. No stalo sa tak a súčasťou EÚ sme už 19 rokov. "Myslím si, že únia nám dala veľmi veľa. Ľudia môžu voľne cestovať, môžu pracovať bez pracovných povolení, študenti môžu v zahraničí študovať... Dostali sme taktiež milióny eur z eurofondov na budovanie našej infraštruktúry, obnovu nemocníc, škôl, lepšie podmienky pre našich podnikateľov a firmy, ktoré chcú pôsobiť na jednotnom trhu EÚ. Majú voľný vstup na obrovský trh, čo dalo mnoho príležitostí a pracovných miest," vyjadril sa Róbert Sermek. Spomenul taktiež lepšiu ochranu spotrebiteľov a ochranu životného prostredia. "Čo nám EÚ vzala? Ja naozaj nevidím žiadnu oblasť, v ktorej by Slovensko bolo na tom lepšie, keby nebolo členom EÚ," dodal. 

Aký majú Slováci postoj k EÚ?

O rok nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. "Voľby budú nejak takto o rok, začiatkom júna. Čo sa týka Slovákov, dá sa povedať, že tá podpora jemne klesla, oproti tým prvým rokom, kedy sme vstúpili do EÚ. Vtedy to bolo tak 65 % ľudí, ktorí boli za členstvo v únii. Aktuálne je to o niečo menej, približne 40 % ľudí si myslí, že je to dobrá vec. Ale paradoxne viac ako 70 % ľudí uznáva, že Slovensko benefituje z tohto členstva. Je tam taký rozpor. Ľudia ako keby nechápali, že my sme súčasťou únie a rozhodujeme spolu. Že to nie je rozhodovanie Bruselu o nás bez nás. Naši ministri a poslanci sa na tom podieľajú," vyjadril sa Róbert Sermek.

Deň Európy sa bude oslavovať aj na Slovensku. Róbert Sermek spomenul podujatie v Košiciach, ktoré sa uskutoční 5. mája v kine Úsmev. Oslavy budú pokračovať 9. mája v hlavnom meste na Starej tržnici. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy