Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Efektívnejšie a ekologickejšie. Únia chce zmeniť stavebníctvo
Zdielať na

Efektívnejšie a ekologickejšie. Únia chce zmeniť stavebníctvo

ŠTRASBURG / Zelenšie, efektívnejšie, ale aj dostupnejšie majú byť budovy, domy či byty podľa návrhu opatrení, ktoré schválil európsky parlament. Únia sa chce totiž v stavebníctve do roku 2050 dostať na klimaticko-neutrálnu úroveň. Peniaze na to v EÚ sú. Len ich treba najmä na národnej úrovni efektívnejšie posunúť k ľuďom. A práve toto na Slovensku pokrivkáva.

Európa si odsúhlasila ambiciózny plán ekonomickejšieho, efektívnejšieho a najmä zelenšieho stavebníctva. Ambiciózny plán si však vyžaduje aj ambiciózne financovanie. "Európska únia navýšila pre najbližšie roky na tieto účely prostriedky v nebývalom rozsahu," uviedla Kadri Simson, eurokomisárka pre energetiku. 

Podľa Európskej komisie sú budovy zodpovedné za 40 percent spotreby energií a 36 percent emisií skleníkových plynov. Europoslanec Martin Hojsík dodáva, že na to netreba ani múdre prepočty. "Plytvať tým, že nám fičí z barákov von, je niečo, čo je sedliacky rozum," dodal Hojsík (PS, RE).

To, čo káže sedliacky zdravý rozum v prípade prepočtov Bruselu, hovorí o tom, že od roku 2028 majú byť všetky nové budovy skleníkovo neutrálne. A už obytné majú prejsť významnou rekonštrukciou. "Treba tie budovy porozdeľovať a tam, kde je to efektívne, treba rekonštruovať," vysvetlil europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). 

Výnimky budú mať napríklad historické budovy. Členské štáty si stanovia opatrenia potrebné na dosiahnutie týchto cieľov vo svojich národných plánoch obnovy. A tu v prípade Slovenska narážame na klasický byrokratický stavebný kameň úrazu. "Nemôže byť podmienkou na začiatku, aby ľudia nemali peniaze a vymenili okná," spomenul europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). 

Aj preto zatiaľ evidujeme tak žalostne málo žiadostí na Slovensku a v minulých týždňoch problém priznal aj rezort životného prostredia. Plány obnovy majú pritom zahŕňať aj systémy podpory na uľahčenie prístupu k financovaniu. Pre zraniteľné domácnosti majú byť k dispozícii cielené granty a dotácie. "Peniaze na to máme, nielen z plánu obnovy, ale aj z klasických eurofondov, plus sú tu každoročne stovky miliónov eur z predaja emisných povoleniek," doplnil Hojsík. 

Plán klimaticky neutrálneho stavebníctva je podľa mnohých europoslancov nerealistický. "Dnes vidíme mnohé krajiny, ktoré sa napríklad vrátili ku vykurovaniu čiernym uhlím. Nemyslím si, že tento plán sa nám podarí naplniť," konkretizovala Monika Beňová (SMER-SD, SD). Aj pri hlasovaní sa ukázalo, že parlament zďaleka nevolil jednotne. Za bolo 343 poslancov, proti 216 a 78 sa zdržalo hlasovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy