Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Predsedníctvo v rade Európskej únie prebrali Švédi. Chcú riešiť bezpečnosť Európskej únie a zelenú transformáciu
Zdielať na

Predsedníctvo v rade Európskej únie prebrali Švédi. Chcú riešiť bezpečnosť Európskej únie a zelenú transformáciu

ŠTRASBURG / Predsedníctvo v rade Európskej únie je už v rukách Švédov. Prebrali ho po Česku a najbližší polrok budú kormidlovať Európsku úniu. Riešiť chcú najmä bezpečnosť Európskej únie a zelenú transformáciu. Švédsku sa tiež nepáči, že vnútorné hranice Schengenského priestoru musia krajiny zatvárať pre nelegálnu migráciu.

Švédsko prispôsobuje priority Európskej únie najmä vojne na Ukrajine a otvorene hovorí o posilnení armády. "Budeme hovoriť o tom, ako koordinovať naše armádne zložky, do akej miery sa chceme približovať k tomu cieľu spoločnej armády," vyjadrila sa europoslankyňa Miriam Lexmann. 

Krajina, ktorá sa spolu s Fínskom usiluje o vstup do NATO, si za jeden z pilierov dáva právny štát a to aj napriek tomu, že Maďarsko ako jedna z dvoch posledných členských krajín, ešte ich vstup neratifikovalo. "Ak sa zmierime s tým, že politici v EÚ by využívali eurofondy a budovali nedemokratický systém, tak to môže byť začiatok konca celého európskeho projektu," povedal podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Presadzujú vojenskú a hospodársku podporu Ukrajine, jej vstup do Európskej únie a zastaviť chcú tiež pravidelné zatváranie hraníc vo vnútri Schengenu ako sa napríklad deje medzi Českom a Slovenskom.

"Potrebujeme posilniť ochranu tej spoločnej vonkajšej hranice a naozaj mať kontrolu nad tým, kto prichádza do Európskej únie," povedal europoslanec Vladimír Bilčík. Priority, ktoré Európsku úniu cez Švédov čakajú, pozitívne hodnotia aj mnohí europoslanci. Podľa europoslanca Roberta Hajšla je to masívna podpora obnoviteľných zdrojov. 

Jediní, kto zostáva viac v strehu, sú europoslanci zameraní na ochranu životného prostredia. "Švédi sa apriori stavajú proti ochrane lesov, naopak tlačia ich priemyselné využívanie často až nad rámec udržateľnosti," vyjadril sa europoslanec Michal Wiezik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy